Maso, maso, maso. V Argentině se vegetarián zblázní. FOTO: Alaskan Dude
Maso, maso, maso. V Argentině se vegetarián zblázní. FOTO: Alaskan Dude
Patříte k těm, pro které jídlo bez masa není jídlem? Pak by se vám asi líbilo v Argentině. Nejen, že je to země s fantasticky krásnou přírodou a svéráznými obyvateli, maso se tu navíc jí k snídani, svačině, obědu i večeři. A není divu – se skvělým argentinským vínem to jde samo.
Na úvod pár výmluvných statistik:
- Argentinců je zhruba 40 milionů.
- Rozloha Argentiny je necelé 3 miliony km².
- Polovinu z této plochy tvoří pastviny.
- Na každého Argentince tak připadá 1,1 krávy.
- Průměrný Argentinec sní za rok 70 kg hovězího masa.
- Průměrný Evropan sní za rok 20 kg hovězího masa.
Pokud jste ještě neobědvali anebo zkrátka máte hlad, dobře si rozmyslete, jestli číst dál. V následujícím textu budou barvitě líčeny propečené argentinské steaky, doplněné o vynikající červené víno, nejlepší zmrzlina Jižní Ameriky nebo pálivé chilli omáčky. Řeč je o voňavé argentinské kuchyni, která se více než čím jiným vyznačuje převládající rolí hovězího masa.
Argentinské speciality
- Rajčatová polévka Tomatikán
- Carbonada - hovězí steak s rozmačkanými jablky a meruňkami
- Milanesa - smažený hovězí řízek zapečený s plátkem šunky a sýra
- Parrilla - pečená hovězí žebra, kuře, místní klobása nebo jelítko
- Merluza – ryba opečená na másle, podávaná s bramborovou kaší
- Queso y dulce – tvaroh s ovocem a šlehačkou
- Vigilantes – sladké koláčky pokryté zavařeninou nebo tvarohem
Abychom mohli argentinskou kuchyni zcela pochopit, je důležité si uvědomit, že na její podobu měli markantní vliv hlavně Španělé a Italové. Ti se sem začali stěhovat koncem 19. století a přivezli s sebou základ současné Argentiny – umění a tradici přípravy hovězího masa a těstovin. Také láska ke zmrzlině je původem italská, dnes ale v Argentině ochutnáte nejlepší zmrzlinu na kontinentu.
Zásady argentinské kuchyně
- Hlavní součásti argentinské kuchyně jsou ryby,pikantní salsa, grilovaná zelenina, zvěřina, chilli papričky a maso – jehněčí, skopové a hlavně hovězí.
- Základní metodou přípravy jídel je grilování.
- Maso se příliš nedochucuje – jí se ale s různými omáčkami.
- Nejlepší způsob, jak si vychutnat argentinské jídlo, je pod širým nebem.
Protože maso se samo o sobě téměř nekoření, vyrábí se k němu vždy nějaká omáčka. Tou nejznámější je pikantní chimichuri z rajčat, paprik, cibule a česneku, ochucená petrželí, olivovým olejem, octem a oregánem. Samotný steak si vybíráte podle míry propečení.
Stupně propečení steaků
- Raw - syrové maso tepelně neopracované, např. tatarák
- Very rare - na povrchu zprudka ošlehnutý, uvnitř zcela syrový a krvavý
- Rare - téměř syrový steak, vnitřek je ze 75% studený
- Medium rare - slabě propečený steak, s růžovým, vlažným středem
- Medium - středně propečený, s tmavě růžovým středem
- Well done - zcela propečený steak, se suchým vnitřkem
Protože maso tu najdete na každém kroku, není divu, že jedno z nejznámějších argentinských jídel je nadívané masem. Jde o kukuřičné kapsy empanadas, které se plní směsí z mletého masa, sýrů, oliv, vajec a chilli. Tento pokrm by se dal také považovat za jeden z mála projevů indiánského vlivu v současné argentinské kuchyni.
Mleté maso od indiánů a víno od Španělů
Španělským vlivem par excellence je naopak umění pěstovat víno. Argentina je čtvrtým největším výrobcem vína, po Itálii, Francii a Španělsku a mezi typické argentinské odrůdy patří Malbec, Syrah a Torrontes. V některých z 2000 sklepů převážně v oblasti And se vyrábí také oporto a vermut. Zdejší víno se skvěle hodí k hovězímu masu, podobně jako místní hořký čaj mathé sekunduje přeslazeným argentinským dezertům.
Nejznámější sladkostí v Argentině jsou malé zákusky Facturas s vanilkou,pokryté třtinovým cukrem. Konzumují se tu kdykoli, kdekoli a ve velkém množství. Velká Argentina je rozmanitou zemí s mnoha typy podnebí a krajiny, láska k sladkým zákuskům ale spojuje všechny.
Na nejlepší argentinský steak do Buenos Aires
Neochutnat v Argentině hovězí steak by byl stejný hřích, jako nepodívat se do půvabné metropole Buenos Aires, kde vládne italská elegance, nebo na nekonečné pláně v podhůří And, kde na koních jezdí svérázní gaučové. A zatímco na útesech Patagonie se válejí tuleni a lachtani, na dlouhých plážích Argentiny se od prosince do jara můžete vyhřívat vy!
Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Argentiny: |
Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Argentiny: |
Velký okruh Argentinou s Patagonií Ostré štíty velehor, telící se ledovce, velryby, pampa v kombinaci s návštěvou nejjižněji položeného města planety - úchvatné zážitky na celý život. | FOTO: ESO travel |
FOTO: ESO travel | Argentina – Uruguay - Chile Kombinace, která Vám umožní poznat kulturní tradice zemí a velkolepé přírodní scenérie, kdy spatříte mimo jiné i majestátní Aconcaguu. |
Napříč Jižní Amerikou Ucelená kombinace tří zemí, poznáte život na pampě, vodopády Iguacu, uvidíte argentinské tango, uruguayské candombé i brazilskou sambu ... | FOTO: ESO travel |
Čtěte dále:
Zajímá vás světová kuchyně? Pak si v sekci Gurmán na cestách čtěte dál!
Autor: Viola Kratochvílová
Maso, maso, maso. V Argentině se vegetarián zblázní. FOTO: Alaskan Dude
Pořádný kus masa ke každému jídlu. To je Argentina. FOTO: aprillynn77
Kukuřičné kapsy empanadas jsou argentinskou specialitou. FOTO: aokettun
FOTO: Flickr.com, autor: aokettun
Jak propečený steak máte rádi? FOTO:aokettun
Argentinské víno si zaslouží Vaši pozornost hlavně v kombinaci s vynikajícím masem. FOTO: ESO travel
Maso, maso, maso. V Argentině se vegetarián zblázní. FOTO: Alaskan Dude
Pořádný kus masa ke každému jídlu. To je Argentina. FOTO: aprillynn77
Kukuřičné kapsy empanadas jsou argentinskou specialitou. FOTO: aokettun
FOTO: Flickr.com, autor: aokettun
Jak propečený steak máte rádi? FOTO:aokettun
Argentinské víno si zaslouží Vaši pozornost hlavně v kombinaci s vynikajícím masem. FOTO: ESO travel