Jan Štěpán

Argentinská kuchyně: Ema má maso k snídani i k večeři

Patříte k těm, pro které jídlo bez masa není jídlem? Pak by se vám asi líbilo v Argentině. Nejen, že je to země s fantasticky krásnou přírodou a svéráznými obyvateli, maso se tu navíc jí k snídani, svačině, obědu i večeři. A není divu – se skvělým argentinským vínem to jde samo.

Na úvod pár výmluvných statistik:

  • Argentinců je zhruba 40 milionů.
  • Rozloha Argentiny je necelé 3 miliony km².
  • Polovinu z této plochy tvoří pastviny.
  • Na každého Argentince tak připadá 1,1 krávy.
  • Průměrný Argentinec sní za rok 70 kg hovězího masa.
  • Průměrný Evropan sní za rok 20 kg hovězího masa.

Pokud jste ještě neobědvali anebo zkrátka máte hlad, dobře si rozmyslete, jestli číst dál. V následujícím textu budou barvitě líčeny propečené argentinské steaky, doplněné o vynikající červené víno, nejlepší zmrzlina Jižní Ameriky nebo pálivé chilli omáčky. Řeč je o voňavé argentinské kuchyni, která se více než čím jiným vyznačuje převládající rolí hovězího masa.

Argentinské speciality

  • Rajčatová polévka Tomatikán
  • Carbonada - hovězí steak s rozmačkanými jablky a meruňkami
  • Milanesa - smažený hovězí řízek zapečený s plátkem šunky a sýra
  • Parrilla - pečená hovězí žebra, kuře, místní klobása nebo jelítko
  • Merluza – ryba opečená na másle, podávaná s bramborovou kaší
  • Queso y dulce – tvaroh s ovocem a šlehačkou
  • Vigilantes – sladké koláčky pokryté zavařeninou nebo tvarohem

Abychom mohli argentinskou kuchyni zcela pochopit, je důležité si uvědomit, že na její podobu měli markantní vliv hlavně Španělé a Italové. Ti se sem začali stěhovat koncem 19. století a přivezli s sebou základ současné Argentiny – umění a tradici přípravy hovězího masa a těstovin. Také láska ke zmrzlině je původem italská, dnes ale v Argentině ochutnáte nejlepší zmrzlinu na kontinentu.

Zásady argentinské kuchyně

  • Hlavní součásti argentinské kuchyně jsou ryby,pikantní salsa, grilovaná zelenina, zvěřina, chilli papričky a maso – jehněčí, skopové a hlavně hovězí.
  • Základní metodou přípravy jídel je grilování.
  • Maso se příliš nedochucuje – jí se ale s různými omáčkami.
  • Nejlepší způsob, jak si vychutnat argentinské jídlo, je pod širým nebem.

Protože maso se samo o sobě téměř nekoření, vyrábí se k němu vždy nějaká omáčka. Tou nejznámější je pikantní chimichuri z rajčat, paprik, cibule a česneku, ochucená petrželí, olivovým olejem, octem a oregánem. Samotný steak si vybíráte podle míry propečení.

Stupně propečení steaků

  • Raw - syrové maso tepelně neopracované, např. tatarák
  • Very rare - na povrchu zprudka ošlehnutý, uvnitř zcela syrový a krvavý
  • Rare - téměř syrový steak, vnitřek je ze 75% studený
  • Medium rare - slabě propečený steak, s růžovým, vlažným středem
  • Medium - středně propečený, s tmavě růžovým středem
  • Well done - zcela propečený steak, se suchým vnitřkem

Protože maso tu najdete na každém kroku, není divu, že jedno z nejznámějších argentinských jídel je nadívané masem. Jde o kukuřičné kapsy empanadas, které se plní směsí z mletého masa, sýrů, oliv, vajec a chilli. Tento pokrm by se dal také považovat za jeden z mála projevů indiánského vlivu v současné argentinské kuchyni.

Mleté maso od indiánů a víno od Španělů

Španělským vlivem par excellence je naopak umění pěstovat víno. Argentina je čtvrtým největším výrobcem vína, po Itálii, Francii a Španělsku a mezi typické argentinské odrůdy patří Malbec, Syrah a Torrontes. V některých z 2000 sklepů převážně v oblasti And se vyrábí také oporto a vermut. Zdejší víno se skvěle hodí k hovězímu masu, podobně jako místní hořký čaj mathé sekunduje přeslazeným argentinským dezertům.

Nejznámější sladkostí v Argentině jsou malé zákusky Facturas s vanilkou,pokryté třtinovým cukrem. Konzumují se tu kdykoli, kdekoli a ve velkém množství. Velká Argentina je rozmanitou zemí s mnoha typy podnebí a krajiny, láska k sladkým zákuskům ale spojuje všechny.

Na nejlepší argentinský steak do Buenos Aires

Neochutnat v Argentině hovězí steak by byl stejný hřích, jako nepodívat se do půvabné metropole Buenos Aires, kde vládne italská elegance, nebo na nekonečné pláně v podhůří And, kde na koních jezdí svérázní gaučové. A zatímco na útesech Patagonie se válejí tuleni a lachtani, na dlouhých plážích Argentiny se od prosince do jara můžete vyhřívat vy!

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Argentiny:
Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Argentiny:
Velký okruh Argentinou s Patagonií Ostré štíty velehor, telící se ledovce, velryby, pampa v kombinaci s návštěvou nejjižněji položeného města planety - úchvatné zážitky na celý život. FOTO: ESO travel
FOTO: ESO travel Argentina – Uruguay - Chile Kombinace, která Vám umožní poznat kulturní tradice zemí a velkolepé přírodní scenérie, kdy spatříte mimo jiné i majestátní Aconcaguu.
Napříč Jižní Amerikou Ucelená kombinace tří zemí, poznáte život na pampě, vodopády Iguacu, uvidíte argentinské tango, uruguayské candombé i brazilskou sambu ... FOTO: ESO travel

Čtěte dále:

Zajímá vás světová kuchyně? Pak si v sekci Gurmán na cestách čtěte dál!

Autor: Viola Kratochvílová

Jan Štěpán

Autor článku

Jan Štěpán

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Recepty