I tento týden vám přinášíme tipy, kam zajít za dobrým jídlem a pitím. A protože se toho před Vánoci děje opravdu mnoho, vybrali jsme pět nejlepších gastrotipů.
Tipy na gastro akce v týdnu 18.–24. listopadu
Například už ve čtvrtek si s vašimi smysly pohrají různé variace molekulární gastronomie. Kdo je spíše na tradičnější kuchyni, ocení adventní atmosféru na zámku nebo zajde rovnou na vánoční festival. Nechybí ani tradiční degustace vína a pozvání na sezunní delikatesu – lanýže.
Molecular Night
21. listopadu 2013, restaurace Port62, ulice Vltavanů, Praha 4, region Praha
Zveme vás na jedinečný gastronomický zážitek, na kterém budete moci ochutnat to nejlepší z molekulární kuchyně! Těšte se na originálně pojatou paštiku s želé z nakládaných okurek, nebo rybí panacottu či vepřový konfit. A dozvíte se také, jak vypadá dezert bez talíře nebo hovězí steak v originálním podání. Více info ZDE.
Adventní slavnosti na zámku Nelahozeves
23.–24. listopadu 2013, Zámek Nelahozeves, Nelahozeves, region středočeský
Příjemnou předvánoční náladu vám určitě navodí bohatý program plný aktivit a zábavy pro malé i velké. Pokocháte se vánočními trhy a řemeslnými výrobky. Budete moci také ochutnat speciality zdejší Zámecké restaurace a vín z Lobkowiczkého zámeckého vinařství. Pro děti budou připravena různá vystoupení i řemeslné dílny. Více info ZDE.
Mezinárodní vánoční festival
14. ročník
24. 11. kongresový sál, hotel Hilton, Pobřežní 1, Praha 8 – Karlín, region Praha
Málokde tuto neděli najdete takovou koncentraci vánoční atmosféry. Na Mezinárodním vánočním festivalu máte možnost zakoupit neobvyklé dárky z celého světa. Kromě originálních dárků ze 44 zemí světa na festivalu ochutnáte i spoustu tradičních a multikulturních vánočních pochoutek, vín a koření. Více info ZDE.
Bílé zimní lanýže z Alby
13.–20. listopadu 2013, Argument Restaurant – Café, Bubenečská 19, Praha 6, region Praha
Bílé lanýže z Alby patří spolu s pravým kaviárem k nejvyhledávanějším lahůdkám světové gastronomie. Existuje řada druhů tmavých i světlých lanýžů, ale ty nejžádanější pocházejí z italského Piemontu – cena za kilogram se může vyšplhat až ke 300 000 korun. Nyní si tuto delikatesu můžete dopřát ve speciálně upraveném menu jen pro tuto příležitost. Více info ZDE.
Kateřinská výstava mladých vín
8. ročník
22. listopadu 2013, Reprezentační sklep Víno Rakvice, Družstevní 828, Rakvice, region jihomoravský
Již po osmé proběhne tradiční Kateřinská výstava vín, na níž vás nemine svěcení mladých vín rakvickým farářem a ani soutěž mladých vín. Samozřejmostí bude i degustace ročníku 2013, ke kterému se skvěle hodí pečená kateřinská kachna a další místní speciality. A k dobrému jídlu i pití vám zahraje pan Jožka Šmukař s kapelou. Více info ZDE.
Tipy na gastro akce 18.–24. 11. Foto: Thinkstock
Autor: redakce GASTRONAUT.CZ