Omáčka
Kaše
- máslo 1 ořech
- smetana
- sůl
- pepř
- bobkový list
- nové koření
Postup přípravy
Brambory, mrkev a česnek dáme vařit do hrnce. Přidáme bobkový list, nové koření a vaříme, poté vyndáme koření a přidáme kousek másla a rozmačkáme na kaši. Přidáme smetanu na zjemnění, dochutíme solí.
Lososa nakrájíme na porce, omyjeme, osušíme,posolíme, pokapeme citronem a necháme uležet v lednici. Poté rybu restujeme na másle z každé strany asi šest minut.
Holandskou omáčku připravíme takto: žloutky oddělíme od bílků, žloutky dáme do rendlíku, přidáme tekutinu, sůl a na kousky máslo, citronovou šťávu a zahříváme ve vodní lázni a mícháme, až omáčka zhoustne. Zahříváme pozvolna, při prudkém zahřívání by se mohla omáčka srazit. Podáváme k rybě.