Suroviny
- olivový olej 1 lžíce
- máslová dýně 220 g
- červená paprika 1 ks
- cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- houby 220 g
- rajčata 800 g (2 plechovky)
- rajčatové pyré 1 lžíce
- cukr 2 lžičky
- tymián 1 lžíce
- špenát 100 g
- lasagne 6–8 plátů
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Sýrová omáčka
- máslo 75 g
- hladká mouka 75 g
- mléko 900 ml
- dijonská hořčice 2 lžičky
- ementál (nebo sýr typu Gruyѐre) 100 g
- mozzarella (nakrájená na kostičky) 250 g
Postup přípravy
- Olej rozehřejte ve velkém kastrolu. Přidejte dýni, papriku, cibuli a česnek a na středním plameni smažte 4 až 5 minut, až cibule trochu zvláční. Přidejte houby, rajčata, cukr, tymián, špetku soli a pepře a přikryjte pokličkou. Vařte na nízkém plameni 20 až 30 minut, až zelenina změkne. Vsypte špenát a promíchejte, aby zavadl.
- Mezitím si připravte sýrovou omáčku. Máslo rozehřejte v kastrolu, vsypte mouku, 1 minutu smažte a pak pomalu zašlehávejte horké mléko, až vznikne hladká hustá omáčka. Osolte ji, opepřete, vmíchejte hořčici a polovinu tvrdého sýra.
- Třetinu rajčatové omáčky rozestřete na dno zapékací formy a pokryjte třetinou sýrové omáčky. Navrch rozložte vrstvu lasagní a posypte polovinou mozzarelly. Naneste polovinu zbylé dýňové omáčky a pak polovinu zbylé sýrové omáčky. Pak rozložte další vrstvu lasagní a posypte zbylou mozzarellou. Navrch rozestřete zbylou dýňovou a pak sýrovou omáčku. Posypte zbylým tvrdým sýrem. Připravenou formu dejte nejméně na 6 hodin, lépe přes noc, do ledničky, aby lasagne změkly.
- Troubu předehřejte na 200 °C a lasagne zapékejte 45 minut, až zezlátnou a omáčka bude probublávat.