návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

3 osvěžující recepty z melounu pro horké letní večery

3 osvěžující recepty z melounu
Autor: Shutterstock / Korunní cukr 3 osvěžující recepty z melounu
Šťavnatý meloun patří k létu! Sladká svačinka či zákusek se snad nikdy neomrzí. Kromě zaručeného osvěžení se v něm ukrývá i mnoho blahodárných látek. Je bohatý na vitamíny A, B6 a C. I přesto, že je sladký, má nižší počet kalorií a velký podíl vody. Letos jej vyzkoušejte v dalších podobách – v drinku, domácím sorbetu či si jej naložte do sladkokyselého nálevu.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Nakládaný meloun

Sladký meloun překvapivě dobře ladí se slanou chutí. Často se přidává do osvěžujících salátů s fetou nebo balkánským sýrem. Zkuste i tuhle vynikající chuťovku, která je super ke grilovanému masu.

Nakládaný meloun
Autor: Shutterstock / Korunní cukr Nakládaný meloun

•    1/4 velkého vodního melounu
•    100 g pudrového cukru – extra jemná moučka
•    100 ml jablečného octa
•    100 ml vody
•    1 bio citron 
•    10 tenkých plátků zázvoru
•    1/2 čajové lžičky soli
•    1/2  čajové lžičky hořčičných semínek
•    1/2  chilli
•    1-3 kuličky nového koření

Nejprve z melounu odstraňte svrchní tvrdou zelenou slupku a nakrájejte ho na malé kousky. Citron nakrájejte na 3 plátky, které ještě rozdělte na čtvrtiny. Oloupejte zhruba 1 cm zázvoru, který nakrájejte na 10 tenkých plátků. Stejně tak nakrájejte polovinu chilli papričky. 
Vše ve vodě smíchejte s cukrem, jablečným octem, solí, hořčičnými semínky a novým kořením. Vařte asi 20–30 minut na mírném ohni. Meloun by měl být měkký, ale zároveň musí křupnout. Hotovou směs přelijte do sklenic, utěsněte a nechte pár dní odpočívat. 

PRIMA TIP: Vyzkoušejte nakládaný meloun v kombinaci s grilovaným masem nebo slanými sýry, například fetou.

Melounová bowle

Bowle je oblíbená hlavně pří letních oslavách. Spojení ovoce s trochou alkoholu chutná skvěle a navíc krásně vypadá. Tahle osvěžující kombinace bude hitem léta!

Melounová bowle
Autor: Shutterstock / Korunní cukr Melounová bowle

•    1/2  zralého vodního melounu (1 kg)
•    1/2  zralého cukrového melounu (1 kg)
•    2 chemicky neošetřené limetky
•    500 ml Campari
•    2 polévkové lžíce moučkového cukru
•    1 svazek čerstvé máty
•    1,5 l minerálky

Meloun rozkrojte a lžící odstraňte semínka. Pomocí vykrajovače kuliček nad miskou vykrájejte z dužiny co nejvíce kuliček. Z limetek nastrouhejte kůru, vymačkejte šťávu a spolu s Campari a moučkovým cukrem přimíchejte k melounovým kuličkám. Na ozdobení pár lístků máty odložte do misky s vodou. Zbytek lístků nakrájejte na tenké proužky a přidejte k bowli. Nechte 1-2 hodiny stát v chladničce. Před podáváním přidejte minerálku, ozdobte připravenými mátovými lístky a servírujte s ledem.

Melounový sorbet 

Ovocné sorbety jsou do horkého léta úplně ideální. Na rozdíl od smetanových zmrzlin jsou opravdu osvěžující a lehké. Pokud je připravujete z opravdu sladkého ovoce, není potřeba ani příliš cukru.

Melounový sorbet
Autor: Shutterstock / Korunní cukr Melounový sorbet

•    4 hrnky melounové dužiny
•    2 polévkové lžíce citronové šťávy
•    1/2 hrnku čerstvé pomerančové šťávy
•    10 lžic hnědého cukru 
•    špetka soli
•    lístečky máty na ozdobu

Melounovou dužinu nakrájejte na kostičky a promíchejte s citronovou šťávou. Dejte na plech, pokud možno rozložené a dejte do mrazáku. Zmrzlé dejte do kuchyňského robotu nebo mixéru s pomerančovou šťávou. Nakonec vmíchejte cukr a sůl. Nechte v mrazáku asi hodinu. Potom se musí sorbet znovu našlehat, protože se začnou tvořit ledové krystaly. Servírujte s lístky čerstvé máty.

TZ Koruní cukr, Foto Shutterstock

Související témata: meloun , recepty z melounu , letní recepty , Melounový sorbet , ovocná bowle
Reklama