reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

3 osvěžující recepty z melounu
Autor: Shutterstock / Korunní cukr 3 osvěžující recepty z melounu

3 osvěžující recepty z melounu pro horké letní večery

Šťavnatý meloun patří k létu! Sladká svačinka či zákusek se snad nikdy neomrzí. Kromě zaručeného osvěžení se v něm ukrývá i mnoho blahodárných látek. Je bohatý na vitamíny A, B6 a C. I přesto, že je sladký, má nižší počet kalorií a velký podíl vody. Letos jej vyzkoušejte v dalších podobách – v drinku, domácím sorbetu či si jej naložte do sladkokyselého nálevu.

reklama

Nakládaný meloun

Sladký meloun překvapivě dobře ladí se slanou chutí. Často se přidává do osvěžujících salátů s fetou nebo balkánským sýrem. Zkuste i tuhle vynikající chuťovku, která je super ke grilovanému masu.

Nakládaný meloun
Autor: Shutterstock / Korunní cukr Nakládaný meloun

•    1/4 velkého vodního melounu
•    100 g pudrového cukru – extra jemná moučka
•    100 ml jablečného octa
•    100 ml vody
•    1 bio citron 
•    10 tenkých plátků zázvoru
•    1/2 čajové lžičky soli
•    1/2  čajové lžičky hořčičných semínek
•    1/2  chilli
•    1-3 kuličky nového koření

Nejprve z melounu odstraňte svrchní tvrdou zelenou slupku a nakrájejte ho na malé kousky. Citron nakrájejte na 3 plátky, které ještě rozdělte na čtvrtiny. Oloupejte zhruba 1 cm zázvoru, který nakrájejte na 10 tenkých plátků. Stejně tak nakrájejte polovinu chilli papričky. 
Vše ve vodě smíchejte s cukrem, jablečným octem, solí, hořčičnými semínky a novým kořením. Vařte asi 20–30 minut na mírném ohni. Meloun by měl být měkký, ale zároveň musí křupnout. Hotovou směs přelijte do sklenic, utěsněte a nechte pár dní odpočívat. 

PRIMA TIP: Vyzkoušejte nakládaný meloun v kombinaci s grilovaným masem nebo slanými sýry, například fetou.

Melounová bowle

Bowle je oblíbená hlavně pří letních oslavách. Spojení ovoce s trochou alkoholu chutná skvěle a navíc krásně vypadá. Tahle osvěžující kombinace bude hitem léta!

Melounová bowle
Autor: Shutterstock / Korunní cukr Melounová bowle

•    1/2  zralého vodního melounu (1 kg)
•    1/2  zralého cukrového melounu (1 kg)
•    2 chemicky neošetřené limetky
•    500 ml Campari
•    2 polévkové lžíce moučkového cukru
•    1 svazek čerstvé máty
•    1,5 l minerálky

Meloun rozkrojte a lžící odstraňte semínka. Pomocí vykrajovače kuliček nad miskou vykrájejte z dužiny co nejvíce kuliček. Z limetek nastrouhejte kůru, vymačkejte šťávu a spolu s Campari a moučkovým cukrem přimíchejte k melounovým kuličkám. Na ozdobení pár lístků máty odložte do misky s vodou. Zbytek lístků nakrájejte na tenké proužky a přidejte k bowli. Nechte 1-2 hodiny stát v chladničce. Před podáváním přidejte minerálku, ozdobte připravenými mátovými lístky a servírujte s ledem.

Melounový sorbet 

Ovocné sorbety jsou do horkého léta úplně ideální. Na rozdíl od smetanových zmrzlin jsou opravdu osvěžující a lehké. Pokud je připravujete z opravdu sladkého ovoce, není potřeba ani příliš cukru.

Melounový sorbet
Autor: Shutterstock / Korunní cukr Melounový sorbet

•    4 hrnky melounové dužiny
•    2 polévkové lžíce citronové šťávy
•    1/2 hrnku čerstvé pomerančové šťávy
•    10 lžic hnědého cukru 
•    špetka soli
•    lístečky máty na ozdobu

Melounovou dužinu nakrájejte na kostičky a promíchejte s citronovou šťávou. Dejte na plech, pokud možno rozložené a dejte do mrazáku. Zmrzlé dejte do kuchyňského robotu nebo mixéru s pomerančovou šťávou. Nakonec vmíchejte cukr a sůl. Nechte v mrazáku asi hodinu. Potom se musí sorbet znovu našlehat, protože se začnou tvořit ledové krystaly. Servírujte s lístky čerstvé máty.

TZ Koruní cukr, Foto Shutterstock

Související témata: meloun , recepty z melounu , letní recepty , Melounový sorbet , ovocná bowle

reklama

Přečtěte si také