Naplánujte si pečení cukroví na celý advent. Poradíme, kdy a jaké druhy postupně péct

Domácí pečení cukroví s maminkou, babičkou, dětmi nebo kamarádkami patří k tomu, co tvoří Vánoce. Neměli bychom to dělat, protože se to očekává, ale protože nám to přináší radost. Není nutné mít devatero druhů cukroví, ani se předhánět se sousedkou, která jich každý rok peče 23! Nestresujte se zbytečně, klidně si vyberte třeba jen jeden oblíbený druh a jeho přípravu si užijte.

Vánoční cukroví, které je dnes tak podstatnou součástí našich Vánoc, nemá oproti kynutým dobrotám vůbec dlouhou tradici. Drobné vánoční pečivo vzniklo ve skutečnosti až s rozvojem průmyslové výroby cukru a s moderním vybavením kuchyně – tedy s troubou. Velký rozmach zažilo v období první republiky, kdy byly oblíbené kuchařské a cukrářské kurzy.

Kdy a jaké cukroví péct?

Pečení plánujte podle doby trvanlivosti daného cukroví. Začněte tím, které je možné (či dokonce kvůli změknutí vhodné) skladovat nejdéle.

  • Před Mikulášem

Perníčky, zázvorky, anýzky

Vyzkoušejte recept na hned měkké perníčky s medem podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

  • Po Mikuláši

Linecké, išelské dortíčky, vanilkové rohlíčky, ořechy, pracny, košíčky. Nic z toho zatím neplňte krémem ani marmeládou.

  • V polovině prosince

Myslivecké knoflíky, marokánky, pusinky, kokosky, podvodnice. Můžete promazávat linecké a zdobit perníčky.

  • Týden před Vánoci

Nepečené cukroví – ořechové kuličky, rafaelo kuličky, čokoládové lanýže, vosí hnízda. Dokončování cukroví – slepování krémem a polévání polevou – košíčky, ořechy, pařížské rohlíčky.

Na vánoční tabuli je většinou největší rvačka o výtečná vosí hnízda. Připravte je podle videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Skladování cukroví

Cukroví je důležité skladovat v chladu a temnu.

Plechové a skleněné dózy, které se dají dobře uzavřít, se hodí pro perníčky, linecké a sušenky, tedy pro cukroví, které musí změknout. Pokud potřebujete přidat na vlhkosti, můžete přidat rozkrojené jablíčko.

Papírové krabice vyložené alobalem jsou vhodné pro kokosky, pusinky, myslivecké knoflíky – cukroví, které změknutí naopak nepotřebuje.

Zdroj: Vánoční tradinář, zdroj foto: iStock

Připravte nepečené kokosové kuličky Rafaelo podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Autor článku

redakce Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty