zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Naplánujte si pečení cukroví na celý advent
Autor: iStock Naplánujte si pečení cukroví na celý advent

Naplánujte si pečení cukroví na celý advent. Poradíme, kdy a jaké druhy postupně péct

Domáci pečení cukroví s maminkou, babičkou, dětmi nebo kamarádkami patří k tomu, co tvoří Vánoce. Neměli bychom to dělat, protože se to očekává, ale protože nám to přináší radost. Není nutné mít devatero druhů cukroví, ani se předhánět se sousedkou, která jich každý rok peče 23! Nestresujte se zbytečně, klidně si vyberte třeba jen jeden oblíbený druh a jeho přípravu si užijte.
Klára Michalová , 26.11.2021

reklama

Vánoční cukroví, které je dnes tak podstatnou součástí našich Vánoc, nemá oproti kynutým dobrotám vůbec dlouhou tradici. Drobné vánoční pečivo vzniklo ve skutečnosti až s rozvojem průmyslové výroby cukru a s moderním vybavením kuchyně – tedy s troubou. Velký rozmach zažilo v období první republiky, kdy byly oblíbené kuchařské a cukrářské kurzy.

Pečení cukroví přivolá vánoční atmosféru
Autor: iStock Pečení cukroví přivolá vánoční atmosféru

Kdy a jaké cukroví péct?

Pečení plánujte podle doby trvanlivosti daného cukroví. Začněte tím, které je možné (či dokonce kvůli změknutí vhodné) skladovat nejdéle.

  • Před Mikulášem

Perníčky, zázvorky, anýzky

  • Po Mikuláši

Linecké, išelské dortíčky, vanilkové rohlíčky, ořechy, pracny, košíčky. Nic z toho zatím neplňte krémem ani marmeládou.

  • V polovině prosince

Myslivecké knoflíky, marokánky, pusinky, kokosky, podvodnice. Můžete promazávat linecké a zdobit perníčky.

  • Týden před Vánoci

Nepečené cukroví – ořechové kuličky, rafaelo kuličky, čokoládové lanýže, vosí hnízda. Dokončování cukroví – slepování krémem a polévání polevou – košíčky, ořechy, pařížské rohlíčky.

Skladování cukroví

Cukroví je důležité skladovat v chladu a temnu.

Plechové a skleněné dózy, které se dají dobře uzavřít se hodí pro perníčky, linecké a sušenky, tedy pro cukroví, které musí změknout. Pokud potřebujete přidat na vlhkosti, můžete přidat rozkrojené jablíčko.

Papírové krabice vyložeé alobalem jsou vhodné pro kokosky, pusinky, myslivecké knoflíky – cukroví, které změknutí naopak nepotřebuje.

Zdroj: Vánoční tradinář, zdroj foto: iStock

reklama

Související témata: Vánoce , cukroví , advent , pečení

reklama

Přečtěte si také