Domácí rajský protlak nejlépe uchová chuť a vůni zralých letních rajčat

Rajčata milujeme. Zvláště ta naše, letní, co dozrála pod českým sluncem a nemusela putovat podtržená z ciziny. Taková rajčata jsou sladká a plná chuti. Využijte lokální nadúrody nebo vlastních přebytků a uchovejte jejich báječnou chuť na horší časy. Jak? Koncentrovanou v domácím rajském protlaku!

Rajčata patří jednoznačně mezi nejoblíbenější a v kuchyni často využívané druhy zeleniny. Rajskou omáčku milují snad všechny děti a špagety s boloňským ragú jakbysmet. Využití rajčat je ale mnohem širší a je dobré mít vždy při ruce jejich koncentrovanou chuť ve formě protlaku.

Rajský protlak je opravdu univerzální surovinou a není nic jednoduššího než si ho připravit doma, pěkně bez éček a z pečlivě přebraných plodů bez známek hniloby a plísní. Jestli chcete mít pod kontrolou, co jíte a z jakých surovin vaříte, pusťte se do výroby protlaku s námi.

Domácí rajský protlak krok za krokem

Kvalita a chuť protlaku je přímo úměrná kvalitě použitých surovin. Vyberte proto opravdu zralá a voňavá letní rajčata, ideálně z vlastní úrody nebo od farmáře. Čím zralejší rajčata použijete, tím bude protlak přirozeně sladší.

  1. Rajčata přeberte a použijte jen zdravé plody. Nic neokrajujte, vyhoďte kusy i s jen malým náznakem plísně nebo hniloby.
  2. Plody důkladně omyjte, nakrájejte na menší kousky a dejte je dusit do velkého kastrolu se silným dnem.
  3. Rajčata duste pod pokličkou asi půl hodiny až do rozvaření. Není potřeba je podlévat, pustí dost vlastní šťávy.
  4. Rozvařená rajčata přelejte do mísy a po částech pasírujte přes husté kovové síto zpět do kastrolu. Zbavíte je tak slupek, semínek i tužších částí.
  5. Propasírovanou hmotu opět přiveďte k varu a už bez pokličky nechte za občasného míchání pomalu probublávat, dokud se neodpaří většina tekutiny a protlak nezhoustne. Můžete ho dochutit solí, cukrem (podle zralosti rajčat), česnekem nebo bylinkami. My ale doporučujeme nechat protlak jen tak – čistý, bez jakýchkoli přísad, a tím pádem univerzální.
  6. Když je hmota dostatečně redukovaná, přesuňte ji do čistých, suchých sklenic, zavíčkujte a zavařte (stačí 20 minut při 80 °C). Po vychladnutí uložte sklenice s protlakem na tmavém, chladnějším místě a spotřebujte do roka.
PRIMA TIP: Volte různé velikosti sklenic, ať sáhnete vždy po množství podle potřeby. Myslete na to, že domácí protlak je bez konzervantů a v lednici by se zbytek z příliš velké sklenice začal brzo kazit.

Rajský protlak využijete třeba při přípravě výtečné rajské omáčky s masovými koulemi podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Máme pro vás ještě tip na vylepšený pečený protlak s jemně karamelizovanou chutí:

Pečený rajský protlak

Postupujte podle základního receptu, ale v závěru přimíchejte do hotové redukované hmoty

  • lžičku soli
  • pět lžic olivového oleje

na 2 kilogramy syrových rajčat.

  1. Rozetřete ji v rovnoměrné vrstvě na plech a pečte asi tři hodiny v troubě předehřáté na 140 °C.
  2. Každých 20 minut pastu stěrkou seškrábněte a znovu rovnoměrně rozetřete.
  3. Postupem času už nebude vrstva pokrývat celý plech, ale jeho stále menší a menší část.
  4. Až redukujete objem na polovinu, stáhněte troubu na 120 °C a pokračujte v pečení.
  5. Výsledný protlak je velmi tuhý, lepkavý a chuťově intenzivní.
  6. Přendejte ho do čisté suché sklenice a upěchujte ho, abyste vytlačili případné vzduchové bubliny.
  7. Povrch protlaku uhlaďte lžící a zalijte ho malou vrstvou olivového oleje. Zamezíte tak přístupu vzduchu.
  8. Sklenici zavíčkujte a uložte do lednice.
PRIMA TIP: Další možností uskladnění protlaku je jeho zamrazení, třeba v tvořítku na led. Je to i skvělý způsob, jak uchovat zbytek otevřeného sterilovaného protlaku, který by se mohl v lednici zkazit.

Ať už zůstanete u základního receptu, nebo se pustíte rovnou do pečeného upgradu, jakmile jednou zkusíte domácí rajčatový protlak, o jiném už nebudete chtít ani slyšet.

Zdroj: autorský text

Autor článku

Kamila Ulčová

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty