Barvení vajec jídlem: Jednoduchým postupem docílíte sytých a zářivých barev

Výhodou barvení velikonočních vajec přírodní cestou je bezesporu absence jakékoliv chemie. Barevný nálev navíc získáte díky zbytkům z kuchyně, které byste za běžných okolností nejspíš vyhodili. Než se pustíte do samotného procesu, je důležitá správná příprava a výběr vajec. Nálev je potřeba vytvořit dostatečně silný, aby se vejce dobře obarvila.

Nejlépe se barví bílá vejce, pokud tedy máte možnost, pořiďte si je. Hnědé skořápky lze také obarvit, jen výsledný odstín bude o dost tmavší. Vejce z obchodu jsou běžně označeny kódem, který by na barvených vejcích prosvítal. Jednoduše ho z vařených vajec odstraníte kuchyňskou houbičkou namočenou v octu. V neposlední řadě je důležité vařené vajíčko důkladně odmastit, aby barva dobře chytla. Vejce omyjte vodou a trochou saponátu na nádobí a nechte je oschnout.

Čím obarvit vajíčka

ŽLUTÁ BARVA – Jako první jedlá ingredience vám poslouží kurkuma, která vajíčkům dodá krásnou sytou žlutou barvu. Do půl litru vody přidejte dvě lžíce kurkumy a dvě lžíce octa.

MODRÁ BARVA – Krásnou sytou modrou barvu vám zajistí 600 gramů krouhaného červeného zelí se dvěma lžícemi octa. Výsledný odstín modré barvy je vždy překvapením. Záleží totiž na pH nakrouhaného zelí. Modrou barvu vykouzlí také borůvky.

TYRKYSOVÁ BARVA – Nabarvená modrá vejce od červeného zelí nechte zaschnout a poté je znovu vložte do roztoku 100 ml vody a dvou lžic jedlé sody. Stačí opravdu jen na chvilku a krásná tyrkysová vajíčka budou na světě.

ČERVENÁ A ORANŽOVÁ BARVA – Nejspolehlivější na červené obarvení jsou slupky ze žlutých cibulí, a to minimálně z deseti kousků.

RŮŽOVÁ BARVA – Sytou růžovou barvu vytvoříte díky 400 g nastrouhané červené řepy a 2 lžícím octa v 500 ml vody. Sytost doladíte podle doby máčení od pastelové růžové po sytou vínovou.

ZELENÁ BARVA – Zelená vajíčka mohou být překvapivě složitější na přípravu. Klasický špenát moc dobře nefunguje. Zkuste vzít tedy vejce obarvená od kurkumy a vložit je na chvilku do roztoku ze zelí na modrou barvu a nechte zaschnout. Poté je nakrátko vložte do roztoku 100 ml vody a dvou lžic jedlé sody.

Jak připravit barevný nálev

Vejce se barví za studena. Nejdříve připravte požadované dávky potravin, které jsou potřeba na barevný roztok, poté je postupně 30 minut vařte v půl litru vody. Nechte zcela vychladnout a přelijte do větších misek, ve kterých budete vejce barvit. Vejce vložte do misek s nálevem a nechte působit 12 hodin v lednici. Pak vejce vyndejte, nechte oschnout a kouskem sádla a papírovou kuchyňskou utěrkou nebo rukou naleštěte.

Zdroj:recepty.cuketka.cz; foto: iStock.com

Pokud se vám po koledě sejde více vajec uvařených natvrdo, připravte z nich jednoduchou vajíčkovou pomazánku podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Autor článku

Markéta Princová

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty