Postup přípravy
- Dýni oloupejte a nakrájejte na kousky. V hrnci rozehřejte máslo, přidejte cibuli a opatrně ji opékejte asi 15 minut doměkka. Přidejte dýni, vývar a zvolna vařte přikryté 20 minut, než dýně změkne. Pak ji nechte vychladnout. Měkkou dýni s vývarem po dávkách najemno rozmixujte a vraťte do kastrolu.
- Přilijte smetanu, osolte, opepřete a polévku za stálého míchání ohřejte. Před podáváním ji ještě posypte najemno nakrájenou čerstvou bazalkou. Poznámka: Horkou polévku je třeba mixovat po malých dávkách.
- Pokud dáváte přednost hustší polévce bez mléka, smetanu vynechejte. Když není dýně úplně dozrálá, lze ji použít i neoloupanou. Kůra vařením změkne. Dozrálá dýně se musí před vařením oloupat.
Autor receptu: Pavel Vítek