zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Naučte se připravovat kávu jako profesionální barista
Naučte se připravovat kávu jako profesionální barista

Naučte se připravovat kávu jako profesionální barista

Dlouhá cesta kávy vedoucí do našeho šálku začíná na zelené plantáži. A obvykle to trvá přes rok, než si na ní pochutnáme. Ta nejdůležitější část, která významně ovlivňuje její chuť, ale přichází až téměř na konci jejího putování. Pečlivě posbíraná, vytříděná a upražená zrnka musíte umlít a proměnit je na lahodný nápoj. Přečtěte si, jak kávu uchovávat, mlít a připravovat pro co nejlepší výsledek.
Red , 07.06.2021

reklama

Nezáleží na tom, zda si doma kávu připravujete ve french pressu, v chemexu, kávovaru anebo moka konvičce. Tajemstvím chutného a doma připraveného šálku kávy je obyčejný mlýnek na kávu. Jedině správným namletím totiž z kávových zrn dostanete tu nejlepší a neplnější chuť. Ideální jsou mlýnky, které mají nastavitelnou hrubost mletí.

  • Velmi jemné mletí je ideální pro přípravu turecké kávy v džezvě anebo espressa v kávovaru.
  • Středně hrubé namletí se hodí pro přípravu filtrované kávy.
  • Hrubé mletí využívejte pro přípravu kávy ve french pressu.
Naučte se připravovat kávu jako profesionální barista
Naučte se připravovat kávu jako profesionální barista

Jak vybrat domácí mlýnek na kávu

Pokud si doma připravujete filtrovanou kávu, bohatě si vystačíte s ručním mlýnkem. Výhodou je, že ruční mletí probíhá při nižších otáčkách, takže se nemůže stát, že byste kávu spálili. Jestliže ale doma několikrát denně používáte kávovar, práci vám usnadní elektrický mlýnek, který vám namele čerstvou kávu přímo do páky. Při výběru mlýnku se zaměřte také na způsob čištění mlecího mechanismu.

Naučte se připravovat kávu jako profesionální barista
Naučte se připravovat kávu jako profesionální barista

Doba spotřeby hraje u kávy prim

Jak uchovávat zrnka kávy, aby byla co nejlepší? Na každém balení kávy z pražírny obvykle najdete datum expirace, které se pohybuje v rozmezí 12 až 24 měsíců od data pražení. Úplně ideální doba, během které byste měli kávu po jejím otevření spotřebovat, je ale okolo dvou až čtyř týdnů. Ve chvíli, kdy balíček otevřete, začne ke kávovým zrnům pronikat vzduch a ten způsobuje, že káva ztrácí na čerstvosti a ve výsledku má nápoj nevýraznou a méně krémovou chuť. Pokud si tak doma chcete připravovat delikátní kávu každý den, kupujte si menší balíčky kávy, které stihnete spotřebovat do dvou týdnů.

 

Jak kávu skladovat

Zrnka kávy uchovávejte při pokojové teplotě a v původním balení. Jakmile balíček otevřete, vždy z něj vymačkejte vzduch a uzavřete ho kolíčkem nebo sponkou. Během přípravy kávy namelte jen tolik zrn, kolik opravdu spotřebujete. Namletá káva totiž ztrácí svou čerstvost výrazně rychleji a už druhý den má poněkud mdlou chuť.

reklama

reklama

Přečtěte si také