Poslední letošní Prima FRESH festival v Liberci bude pořádná jízda!

Cooking show Zdeňka Pohlreicha si můžete užít jen u nás, letos dokonce oba festivalové dny. Pozvání přijali Jaroslav a Pavel Sapíkovi, kapitán českého nároďáku Honza Horký, odborník na přípravu hmyzu Petr Ocknecht a specialista na kávu Roberto Trevisan. Milovníci sladkého zajásají, poprvé se na festivale představí autorka kuchařek a uznávaná cukrářka Iveta Fabešová. Prostě festival je zpět a svojí tour finišuje v Liberci 10.–11. září.

„Nevzdali jsme to a věříme, že nás v tom nenecháte. Těšíme se na vás,“ vzkazuje všem pravidelným návštěvníkům festivalu jeho pořadatel Petr Jirásek a dodává: „Situace není pro nikoho z nás jednoduchá, festival je ale naše vášeň a děláme, co můžeme, aby si to všichni užili, skvěle si pochutnali a dobře se bavili. Děkujeme těm, kteří nám zachovali přízeň a díky kterým letos budeme moci otevřít festivalové brány.“ Prima FRESH festival se přesunul z Pardubic do Liberce, kde otevře své brány na staronovém místě – v parku Budyšínská (pro místní známý jako park u bazénu) ve dnech 10. a 11. září.

Gastronomická cesta kolem světa

Rozmanité chutě a vůně exotiky, ale také voňavá pečená žebírka s BBQ omáčkou, šťavnaté kousky vepřového pastrami, kouřem ovoněné steaky přímo z grilu nebo křehké maso z mořských ryb a pochopitelně vyhlášené místní restaurace. To je jen malý výčet toho, co letos nabídne Prima FRESH festival.

Můžete vyzkoušet třeba krátkou zastávku na Kubě pod dohledem podniku Mácova kára, který má v nabídce Kubánský sendvič obsahující BBQ uzené vepřové ramínko, pálenou cibulovou marmeládu, kořeněné okurky, máslový sýr, fíkovou hořčici, BBQ omáčku, uzenou krkovici a kefírovou bagetu. A co třeba sushi z druhé strany polokoule? Žádný problém, podnik Detail Sushi bude servírovat sushi rolky v designové řase nebo třeba poké wakame. Na Sicílii se přenesete v podniku MG restaurant, ten má v nabídce Sicilské cannoli s citrusy a pistáciemi nebo carpaccio ze žlutoploutvého tuňáka s pečenými paprikami, chilli, koriandrem a wasabi.

Klasika nesmí chybět, proto je tu menu od Pivnice volt, kde si pochutnáte na bramborových lokších s trhanou kachnou, které doplní pyré z červeného zelí se smaženou cibulkou. Kus pořádného masa si dáte u Meat Art, tady se chystají pikantní hovězí líčka v briošce nebo vepřová porchetta a k tomu domácí foccaccia. Pozor, tohle menu se bude připravovat přímo před očima strávníků na grilech Big Green Egg.

Kdo by měl masa pořád málo, ať se připraví na zvěřinové hody od Českomoravské myslivecké jednoty. Budou kančí řízečky s lehkým bramborovým salátem, steak z jelena nebo muflon na česneku. Specialitky má na jídelním lístku také pražský podnik Husí játra, jsou to třeba kachní prsa à la Rossini s pečenými foie gras a lanýži. Z místních podniků se můžete těšit na Q Burger bar, Zámeckou konírnu, Restaurant Adria, Bistro – Kafé kytka a Mutanti dovezou foodtruck.

Kdo má na cestách rád extrémy, ten si také přijde na své. I tentokrát přijede Petr Ocknecht se svým hmyzím menu a Extrémní catering bude servírovat krokodýlí gaspáčo nebo bizoní tatarák a další až neuvěřitelné speciality.

„Pro návštěvníky to bude skutečně taková gastronomická cesta kolem světa, kde si budou moci užít všechny typické chutě a vůně,“ dodává Petr Jirásek.

Pohlreich bude každý den

Tváří festivalu je několik let Zdeněk Pohlreich, jehož skvělá kuchyně, vtipné poznámky a zábavné kuchařské show budou součástí programu Prima FRESH festivalu i v roce 2021, a to po oba festivalové dny na nové grilovací Big Green Egg Cooking stage. Seznam známých tváří doplní kuchař Pavel Sapík, kapitán českého nároďáku Honza Horký, odborník na přípravu hmyzu Petr Ocknecht, specialista na kávu Roberto Trevisan nebo šéfredaktorka časopisu Prima FRESH Klára Michalová. Milovníci sladkého zajásají, protože pozvání přijala autorka kuchařek a uznávaná cukrářka Iveta Fabešová.

Hybridní festival

Nová situace přinesla ale také nové příležitosti, letos bude uvedena novinka v podobě „hybridního festivalu“, který bude částečně v on-line formátu. „Milovníci dobrého jídla si budou moci objednat degustační menu vybraných restaurací, víno nebo pivo z pohodlí svého domova nebo si vybrané menu nechat dovézt na piknikovou deku v parku. Tuto službu bude možné díky partnerovi festivalu Dáme Jídlo využít nejen během dvou dnů konání festivalu, ale i s přesahem týdne po jeho skončení. Aby fanouškové festivalu o nic nepřišli, nabídneme jim i live stream nejdůležitějších momentů festivalového programu,“ popisuje letošní novinku Petr Jirásek.

Vstupné na dva dny za 150

Vstupenky v předprodeji lze zakoupit na webu festivalu. Cena vstupného v předprodeji na oba festivalové dny je 150 korun. ZTP a děti do 140 cm mají vstup na festival zdarma. Nově je letos možné ke vstupence za symbolickou cenu získat festivalovou skleničku na víno od Crystalexu. Za 179 korun je v ceně dvoudenní vstup včetně skleničky.

Prima FRESH festival Liberec 2021 10.–11. 9. 2021 lokalita: park Budyšínská, Liberec

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty