Suroviny
- nudle (čerstvé udon ) 4 porce
Maso
- mleté maso (směs vepřového s hovězím) 250 g
- sójová omáčka (Kikkoman) 2 lžíce
- čínské víno (Shaoxing) 1 lžíce
- sezamový olej 1 lžička
- bramborový škrob (solamyl) 1 lžička
- zázvor (čerstvý ) 1cm kousek
Stir-fry
- zelené fazolky 300 g
- červená paprika (kapie) 1 ks
- zázvor (čerstvý ) 1cm kousek
- česnek 1 velký stroužek
- sezamová semínka
Omáčka
- Kikkoman Teriyaki (omáčka Kikkoman Teriyaki s praženým sezamem) 6 lžic
- sójová omáčka (Kikkoman) 3 lžíce
- čínské víno (Shaoxing) 1 lžíce
Další výborné recepty s omáčkami Kikkoman najdete v našem speciálu:
PRIMA TIP: Zvýhodněná akce na omáčky Kikkoman proběhne v Globusu v termínu 1.–20. září 2020. Doplňte zásoby nebo vyzkoušejte něco nového.
Postup přípravy
- Mleté maso dejte do misky. Přidejte sójovou omáčku Kikkoman, víno Shaoxing, sezamový olej, škrob a nastrouhaný zázvor. Důkladně promíchejte a nechte 10 minut odstát.
- Čerstvé udon nudle vložte na minutu do vroucí vody a jemně je promíchejte hůlkami, aby se od sebe oddělily. Slijte je a v cedníku propláchněte studenou vodou. Přilijte lžičku oleje a něžně promíchejte. Nechte prozatím stranou.
- V hrnku promíchejte omáčku Kikkoman Teriyaki s praženým sezamem, sójovou omáčku a víno Shaoxing.
- Ve woku nebo velké nepřilnavé pánvi nechte rozehřát lžíci rostlinného oleje. Zelené fazolky propláchněte, odřízněte tuhé konce a nakrájejte je na šikmé dlouhé špalíčky. Vhoďte do pánve a restujte asi 5 minut, až se začnou opékat. Pak přilijte trochu vody, zmírněte plamen a nechte dalších 5 minut restovat, až fazolky trochu změknou. Vyndejte je z pánve na talíř.
- Do pánve vlijte lžičku oleje a přidejte mleté maso. Rozprostřete ho na celou plochu pánve a snažte se ho rozdělit na menší kousky. Ze začátku ale příliš nemíchejte, počkejte, až se maso zespoda opeče dohněda, pak prohoďte a opékejte ze všech stran dozlatova.
- Poté přihoďte nasekaný česnek a zázvor a červenou papriku nakrájenou na tenké proužky. Restujte zprudka asi minutu, pak vraťte do pánve fazolky a přidejte i nudle. Opatrně promíchávejte, aby se nudle prohřály, stačí minutu. Pak přilijte připravenou omáčku, krátce promíchejte a nandejte do misek. Nakonec posypte sezamovými semínky.
PRIMA TIP: Pokud máte rádi ostřejší jídla, můžete spolu s červenou paprikou přidat i nakrájené chilli papričky. Nebo při servírování zakápněte jídlo chilli olejem.
Teriyaki udon nudle s mletým masem a zelenými fazolkami 2 Zdroj: Klára Michalová