5 zdravotních přínosů mochyně. Francouzi jí přezdívají láska v kleci

Výrazná oranžová bobule s okolními lístky v sobě skrývá nespočet zdravotně prospěšných látek. Je známá po celém světě a pěstuje se už tisíce let.

Mochyně je sladkokyselá bobule trochu připomínající žluté cherry rajče zabalené v papírových listech. Díky lístkům se jí přezdívaná čínská lucerna. Má však i další jména jako peruánská třešeň a kapský angrešt. Francouzi mochyni dokonce označují jako „lásku v kleci“. Celkem romantický název pro ovoce v hnědé slupce.

Mochyně má své kořeny v Jižní Americe. Vždy se pěstovala v Brazílii, Peru, Ekvádoru a Chile. Údajně se v jídelníčku objevovala již tisíce let před naším letopočtem.

Top 5 zdravotních přínosů physalis

Jsou plné vitamínů

Mají nízký obsah kalorií a tuku, ale vysoký obsah prospěšných látek, jako je vláknina, železo, betakaroten a vitamíny C a K.

Jsou antioxidantem

Stejně jako borůvky i physalis překypují antioxidanty, které pomáhají zpomalovat stárnutí a snižují výskyt některých druhů rakoviny.

Mají protizánětlivé vlastnosti

Někteří věří, že posilují imunitu a jsou protizánětlivé. Obsahují totiž vitamín B3, který zvyšuje průtok krve do určitých částí těla. Mohou proto napomáhat pohyblivosti kloubů a snižovat bolest, což z nich dělá užitečné jídlo pro lidi s artritidou.

Pomáhají zraku

Mochyně je také plná vitamínu A, který prokazatelně udržuje a zlepšuje zdraví očí. Obsažený rhodopsin zase pomáhá vidět za špatných světelných podmínek.

Oddalují demenci

Konzumace mochyní napomáhá vyhnout se demenci a Alzheimerově chorobě. Hojnost vitamínu C totiž napomáhá soustředění a paměti.

Nezralé plody jsou jedovaté

Mochyně může být však také jedovatá. Naštěstí pouze v případě, že sníte nezralé plody. Jsou totiž příbuzné lilku, takže pokud je sníte, než dozrají, můžete si přivodit průjem a dost nešťastný žaludek.

Jak jíst mochyně

Vzhledem k atraktivnímu vzhledu tohoto ovoce, se často přidávají na skleničku koktejlů a jako ozdoba svěžích dortů. Nejčastěji se jedí syrové, ostatně jedná se o ovoce. Z mochyně se však dělají i marmelády a džemy. Vyniknou i v lehkých salátech.

Zdroj: wiselivingmagazine.co.ukwebmd.com; foto: iStock.com

Autor článku

Markéta Princová

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty