Zeleninová polévka s divokým pestem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Zeleninová polévka s divokým pestem Foto:
Zeleninová polévka s divokým pestem
Foto: archiv Gurmet

Na neotřelou kombinaci pikantního pesta a běžné zeleniny už nikdy nedáte dopustit.

Suroviny
mrkev 2 ks
pórek 1 ks
brambory 2 ks
máslo 1 lžíce
zeleninový vývar 800 ml
sůl
parmazán na ozdobu
Pesto:
jarní bylinky (bršlice, mladé listy pampelišek, medvědí česnek, řebříček, popenec) 2 plné hrnky
česnek 2 stroužky
lehce pražené ořechy (vlašské, lískové nebo mandle) 1 hrnek
olivový olej 1/2 hrnku
strouhaný parmazán 1/2 hrnku
sůl
Postup
1

PESTO: Nejprve si připravte pesto. Omyté a osušené byliny, stroužky česneku a ořechy společně posekejte v mixéru. Postupně přilévejte olej, až vznikne jednolitá zelená pasta. Na závěr do ní vmíchejte parmazán, osolte ji a opepřete.

2

Omytou a očištěnou mrkev a pórek nakrájejte na kolečka, oloupané brambory na kostky. V kastrolu rozehřejte máslo a vsypte do něj zeleninu. Restujte ji na mírném ohni 5 minut. Potom zalijte vývarem, osolte a opepřete. Vařte, dokud zelenina nezměkne, asi 10 minut.

3

Polovinu polévky rozmixujte ponorným mixérem na krém. Přidejte 2 lžíce pesta a vše vraťte do původního kastrolu k nerozmixované části polévky.

4

Horkou polévku rozdělte do talířů a podávejte se strouhaným parmazánem.

5

Prima tip: Zbylé pesto uchovejte v chladu a použijte ho do těstovin nebo jen tak na opečený bílý chléb.

Gurmet Vaše škola vaření

Gurmet - archiv II.Měsíčník Gurmet (dříve Chef Gurmán) patří mezi nejlepší tuzemské časopisy o vaření už řadu let. Jeho velkou předností jsou vlastní recepty z dostupných surovin a s dobře vysvětleným postupem (některé krok za krokem), které pro focení připravují zkušení foodstylisté. Jsou tedy prověřené a všechny opravdu fungují! Za dlouhou dobu svého trvání Gurmet disponuje velkým archivem receptů, ze kterého pro vás pravidelně vybíráme ty nejlepší!

V aktuálních vydáních Gurmetu najdete řadu rubrik s klasickými či moderními tuzemskými i zajímavými regionálními pokrmy. Kromě domácích časopis představuje také jídla ze světových kuchyní (letos odstartoval projekt Gurmet kolem světa) a nezapomíná ani na zdravou výživu nebo vaření s dětmi a pro děti. Obsah Gurmetu doplňují zajímavé informace o známých, méně známých a sezonních surovinách, gastronomických trendech, dobrých restauracích či novinkách na trhu. Nenašli jste informaci, která vás zajímá? Ptejte se, odpověď najdete v poradně. S Gurmetem můžete také vyhrát v soutěžích nebo získat odměnu za dopis či výhodné předplatné. Přihlásit se můžete rovněž na kurzy vaření, které časopis pořádá každý měsíc (více na www.igurmet.cz).

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama