Zapečená dýně s jáhlami a kysanou zeleninou

Doba přípravy:
Počet porcí: 5
Zapečená dýně s jáhlami a kysanou zeleninou Foto:
Zapečená dýně s jáhlami a kysanou zeleninou
Foto: BioAbecedář Hanky Zemanové

Máte chuť na něco opravdu zdravého, výživného a dobrého? Potom je tento recept na zapečenou dýni s jáhlami a zeleninou ten pravý.

Suroviny
dýně Hokkaidó 1 ks
uvařené jáhly (tj. cca 150 g jáhel v suchém stavu) 500–600 g
pickles nebo kysané zelí 200 g
červená cibule 3 ks
bio olivový olej 100 ml
máslo, ghí nebo domácí sádlo 2 lžíce
sůl 3 lžičky
parmazán nebo tvrdý ovčí sýr, lze použít i kozí sýr 200 g
vlašské ořechy 1 hrst
Postup
1

Kartáčkem omyjte dýni, vydlabejte semena a dužinu pokrájejte na menší kousky.

2

Dýni uvařte s trošičkou soli doměkka na páře nebo dejte cca 1–2 cm vody na dno většího hrnce a kousky dýně navrstvěte v hrnci a přiklopte těžkou poklicí. Během vaření kontrolujte, zda se nevyvařila voda, když tak ji po troškách dolijte. (Nevařte ale dýni ve vodě, aby nebyla vodnatá.) V pařáku je to snadnější. Vaření dýně trvá cca 20–30 minut.

3

Mezitím nakrájejte cibuli na velké půlměsíce a restujte ji na oleji se sádlem nebo s máslem a se solí doměkka. Smažte na velmi mírném ohni. Trvá to 10–15 minut. Sundejte z ohně a osmaženou cibuli i s olejem přidejte do uvařených jáhel, k tomu na jemnější kousky pickles či kysané zelí, 1/2 nastrouhaného sýru, 1/2 ořechů a uvařenou dýni i se slupkou.

4

Vše trochu rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Podle chuti směs dosolte, popřípadě dochuťte olivovým olejem.

5

Dejte do vymaštěné zapékací misky a nahoře vše posypte zbytkem sýra. Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 30 minut. Nakonec 5 minut před dokončením posypte ořechy a nechte zapéct pod grilem. Servírujte ozdobené nasekanou petrželkou, řeřichou nebo polníčkem.

Zapečená dýně s jáhlami a kysanou zeleninou Foto:

Zapečená dýně s jáhlami a kysanou zeleninou                 Foto: Bioabecedář Hanky Zemanové

BioAbecedář vám odpoví na všechny „bio“ otázky

BioAbecedářPoslední kniha Hanky Zemanové, propagátorky biopotravin a biovaření, je jakousi „biobiblí“ – souhrnným a přehledným průvodcem pro příznivce trendu bio a biovaření i pro ty, kdo se zajímají o zdraví a zdravý životní styl.

Odpovědi na otázky, které vás v souvislosti s biovařením napadnou, najdete v BioAbecedáři. Hanka shromáždila výsledky vědeckých výzkumů, doporučení odborníků, srovnání pohledů západní i čínské dietetiky, názory ajurvédy a makrobiotiky. Poradí, k čemu se hodí jednotlivé biosuroviny, jak je vybírat a správně připravovat. V receptové části kniha přináší přes 60 vyzkoušených receptů, díky nimž se zdravé potraviny mohou stát součástí jídelníčku každé rodiny.

Knihu BioAbecedář Hanky Zemanové vydalo nakladatelství Smart Press a koupíte ji u všech dobrých knihkupců za 699 Kč.

Videa

reklama

reklama