Římský salát potěší křupavými lístky

Hlávka římského salátu Foto:
Hlávka římského salátu
Foto: Thinkstock

Bývaly doby, kdy jediným salátem v obchodech byl hlávkový. Pak přibyl ledový... A pak přišla současnost a my máme na výběr spoustu nových druhů – jeden lepší než druhý :)

Poznejte s námi římský salát, ten jediný pravý, který patří do slavného Caesar salátu. Využít ho ale můžete i jinak...

Nákup a skladování

Římský salát má podlouhlý tvar a sytě zelené listy, které už na pohled vypadají křupavě. Než předpřipravené nakrájené směsi, kupujte raději celé hlávky, salát bude čerstvější. Neomytý a v plastovém sáčku vydrží v lednici v dobré kondici až pět dní.

Caesar salátFoto: Thinkstock

Příprava

Oddělte jednotlivé listy, odstraňte pomačkané nebo ovadlé části. Salát jemně umyjte v dřezu napuštěném studenou vodou, nemyjte křehké listy pod tekoucí vodou, mohly by se polámat. S něhou listy osušte v utěrce nebo v odstředivé sušičce na saláty.

Vaření

Římský salát nemusíte jíst jen zasyrova. Můžete ho osmahnout či podusit na pánvi, dá se i grilovat překrojený podélně na půlky či na čtvrtiny. Zkuste ho rozčtvrcený hodit na rozpálenou pánev s olivovým olejem, zakápnout balsamikem a zasypat trochou parmezánu. Skvělé jako rychlá příloha k masu či rybě.

Autor: Klára Michalová

Videa

reklama

reklama