Bývaly doby, kdy jediným salátem v obchodech byl hlávkový. Pak přibyl ledový... A pak přišla současnost a my máme na výběr spoustu nových druhů – jeden lepší než druhý :)

Bývaly doby, kdy jediným salátem v obchodech byl hlávkový. Pak přibyl ledový... A pak přišla současnost a my máme na výběr spoustu nových druhů – jeden lepší než druhý :)
Poznejte s námi římský salát, ten jediný pravý, který patří do slavného Caesar salátu. Využít ho ale můžete i jinak...
Římský salát má podlouhlý tvar a sytě zelené listy, které už na pohled vypadají křupavě. Než předpřipravené nakrájené směsi, kupujte raději celé hlávky, salát bude čerstvější. Neomytý a v plastovém sáčku vydrží v lednici v dobré kondici až pět dní.
Římský salát 2 Zdroj: Thinkstock
Oddělte jednotlivé listy, odstraňte pomačkané nebo ovadlé části. Salát jemně umyjte v dřezu napuštěném studenou vodou, nemyjte křehké listy pod tekoucí vodou, mohly by se polámat. S něhou listy osušte v utěrce nebo v odstředivé sušičce na saláty.
Římský salát nemusíte jíst jen zasyrova. Můžete ho osmahnout či podusit na pánvi, dá se i grilovat překrojený podélně na půlky či na čtvrtiny. Zkuste ho rozčtvrcený hodit na rozpálenou pánev s olivovým olejem, zakápnout balsamikem a zasypat trochou parmezánu. Skvělé jako rychlá příloha k masu či rybě.
Autor: Klára Michalová
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living