Suroviny
- brambory 1 kg
- sůl (podle chuti)
- čerstvě namletý pepř (podle chuti)
- vepřová kotleta (bez kosti) 4 ks
- červená cibule 1 ks
- rajče 3 ks
- olej (na vymazání)
- eidam (nastrouhaný) 150 g
- smetana ke šlehání (33%) 100 ml
- zakysaná smetana 250 g
- česnek 3 stroužky
Postup přípravy:
- Brambory oloupejte, nakrájejte na tenká kolečka a dejte do velké mísy. Osolte, opepřete a nechte 10 minut odstát, aby pustily vodu.
- Mezitím naklepejte kotlety, nařízněte na nich blanky ostrým nožem a po obou stranách je osolte a opepřete. Cibuli nakrájejte na kolečka, stejně tak i rajčata.
- Z brambor slijte vodu a naskládejte vrstvu do pekáčku vymazaného olejem. Na brambory položte pár koleček rajčat a cibule a zase vrstvu brambor. Opakujte do spotřebování všech surovin.
- Navrch pak položte plátky masa a na ně nasypte sýr. V míse smíchejte obě smetany s utřeným česnekem a ochuťte solí a pepřem. Zalijte směs v pekáčku, přikryjte a pečte ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 60 minut. Pak odklopte a dopékejte asi 15 minut na barvu. Před podáváním posypte například nasekanou petrželkou.
Další lahůdka z vepřového masa? Pusťte si náš videorecept na pečeni z trouby!
Kompletní recept najdete ZDE: Živáňská vepřová pečeně
Nebo zkuste další recepty s kotletami: