Krokety:
- batáty (pečené nebo vařené) 600 g
- sušený česnek 1 lžička
- sůl
- pepř
- parmezán 60 g
- vejce 1 ks
- chilli papričky 1 ks
- máslo 20 g
- hrubá mouka 200 g
- bramborový škrob 1 lžíce
- strouhanka (na obalení)
- olej (na smažení)
Kotlety:
- vepřové kotlety (každá asi 200 g) 4 ks
- sůl
- pepř
- bylinkové pesto
Majonéza:
- majonéza 100 g
- bylinkové pesto 2 lžíce
- sůl
- pepř
Postup přípravy:
- Vychladlé upečené (nebo uvařené) batáty oloupejte, přendejte do velké mísy. Rozmačkejte pomocí vidličky. Poté přidejte česnek, sůl, pepř a najemno nastrouhaný parmezán.
- Přidejte vejce, nasekanou chilli papričku a změklé nebo rozehřáté (ale ne horké) máslo. Vše důkladně promíchejte. Postupně přidávejte mouku a škrob.
- Podle hustoty těsta poznáte, zda se již dají tvořit krokety. Jakmile bude těsto hustší, vezměte malé množství (polévkovou lžící, ve velikosti průměru asi 2–3 cm) do dlaně a uválejte kuličku, kterou obalte ve strouhance.
- Opakujte, dokud nebudete mít všechny krokety. V hlubším rendlíku rozehřejte olej a smažte krokety (ponořené) dozlatova, asi 6 minut. Mezitím zlehka naklepejte paličkou na maso (nepotrhejte!) kotlety, osolte a opepřete je z obou stran a potřete bylinkovým pestem.
- Grilujte (ideálně na kompaktním grilu) z každé strany 3–4 minuty (dle tloušťky masa) dozlatova. V misce smíchejte majonézu s bylinkovým pestem, dochuťte podle potřeby solí a pepřem. Podávejte s kotletami a kroketami.
Máte rádi kotlety? Pusťte si tento videorecept:
Kompletní recept najdete ZDE: Vepřové kotlety na houbách
Nebo další dobroty z batátů: