Head
- okurky 1 sklenice
Posypku
- žloutek 1 kus
Postup přípravy
1. Uzený jazyk uvaříme doměkka. Nejlépe v tlakovém hrnci, pak stačí 45 minut. Po uvaření ihned propláchneme pod studenou vodou (lépe se stahuje kůže). Želatinu uvaříme podle návodu na sáčku, místo vody můžeme použít nálevy z domácích zavařenin. Jazyk nakrájíme na kostičky, přidáme nakrájenou kapii a okurky. Vše dáme do mísy, přidáme želatinu, dochutíme a rozdělíme do misek. Dáme ztuhnout, stačí hodinka. Křen smícháme s majonézou v poměru jedna ku dvěma, totéž uděláme s hořčicí (lžíce křenu na dvě lžíce majonézy či hořčice). Aspik obložíme zeleninou a podáváme s plátky hovězího jazyka a omáčkami.
2. Na kvásek na briošky spojíme droždí, cukr a vlahé mléko se dvěma lžícemi mouky. Máslo rozpustíme (nesmí být horké). Do mísy dáme mouku, kvásek, sůl, žloutek a vypracujeme těsto. Nemělo by se lepit na mísu. Dáme asi na dvacet minut vykynout. Pak je na vále rozdělíme na 20 stejných kousků a tvoříme uzly, spirálky nebo jen kuličky. Dáme je na tukem vymazaný plech vykynout (asi 15 minut). Potřeme žloutkem, posolíme a posypeme sezamem, mákem či kmínem. Pečeme při teplotě 200 stupňů asi 25 minut.