Trochu netradiční tiramisu s oříškovým a čokoládovým krémem

Moje hodnocení
2x

Vrstvené tiramisu trochu jinak? Přesně takové pro vás připravila Mamachef! Další zajímavou chuť tomuto twistu na klasický italský dezert dodávají lískové oříšky, tak se nebojte experimentovat!

4 porce
30 minut
italská

Suroviny

Na dozdobení:

Postup přípravy:

  1. Náplň: Žloutky spolu s cukrem a vanilkou vyšlehejte metličkou v tepluvzdorné misce a poté pozvolna ohřívejte za stálého šlehání na vodní lázni. Díky tomuto procesu dojde k pasterizaci vajec.
  2. Míchejte a zahřívejte, dokud vejce nezesvětlají a cukr se nerozpustí. Vznikne lehce nadýchaný žloutkový krém. Odstavte stranou a za občasného zamíchání nechte vychladnout. Pro rychlejší vychlazení přesuňte do čisté misky.
  3. Čokoládu rozpusťte na vodní lázni a také odložte stranou a nechce vychladnout. V další míse metličkou vyšlehejte mascarpone spolu s vychladlým žloutkovým krémem a troškou vanilky.
  4. Tento krém si rozdělte napůl do dvou misek. Do krému v jedné míse vmíchejte co nejjemnější namleté lískové oříšky nebo lískooříškové máslo a odložte krém stranou.
  5. K druhé polovině krému přilijte (ne horkou) rozpuštěnou čokoládu a zapracujte stěrkou nebo metličkou. Vychlazenou smetanu vyšlehejte dotuha, rozdělte na dvě poloviny a zlehka zapracujte do obou krémů. Vznikne vám tak lískooříškový krém složený ze žloutkového krému, mascarpone, oříšků a šlehačky a čokoládový krém, který obsahuje opět žloutkový krém, mascarpone, čokoládu a šlehačku.
  6. Dokončení: Dále si připravte kávu, kterou případně smíchejte s amarettem nebo rumem. Cukrářské piškoty namáčejte v kávě a pokládejte na dno sklenic/pohárů. Pro zaplnění celého dna si pomůžete jejich nalámáním. Kávou je poté ještě lehce polijte.
  7. Na vrstvu piškotů naneste vždy vrstvu čokoládového krému. Na krém přijde opět vrstva piškotů namočených v kávě, na ni vrstva lískooříškového krému, který zahlaďte.
  8. Nakonec seshora posypte tenkou vrstvou kvalitního kakaového prášku nebo namletými lískovými oříšky. Dozdobte nahrubo nasekanými oříšky a dejte chladit do lednice alespoň na 2 hodiny, ideálně však přes noc, aby se dezert dobře uležel. Podávejte vychlazené.

Máte rádi ovocné italské dezerty? Vyzkoušejte populární panna cottu podle našeho videoreceptu!

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Mamachef

Mamachef Mamachef

Hledáte pestré, originální a do detailu promyšlené recepty? Martina Hladjuk alias Mamachef přichází s výběrem svých nejlepších jídel, a navíc vám poradí, jak pokrmy efektně servírovat. Pod vedením známé food blogerky a bývalé účastnice prestižní soutěže MasterChef připravíte drobné předkrmy, lahodné polévky, vydatné hlavní chody i hříšně dobré dezerty. Osvojte si působivé recepty, které potěší nejen chuťové buňky, ale i objektiv každého fotoaparátu.

Více na www.mamachef.cz


Přečtěte si také

Recepty