Omáčka
- sladké bílé víno, např. Shaoxing nebo mirin 2 lžíce
- sójová omáčka (sójová omáčka Kikkoman) 6 lžic
- med (tekutý med) 2 lžíce
Nudle
- asijské nudle, např. Shirataki tagliatelle 400 g
- sůl 1 lžíce
- olivový olej 2 lžíce
- červená paprika 1/2 ks
- paprika (žlutá paprika) 1/2 ks
- menší lilek 1/2 ks
- cuketa 1/2 ks
- hlíva ústřičná (hlíva ústřičná (lze použít i jiné houby, např. žampiony nebo shiitake)) 100 g
- nastrouhaný parmazán
Další nápadité recepty s asijským švihem najdete v našem speciálu:
Postup přípravy
- V misce dobře prošlehejte omáčku ze sladkého vína, medu a Kikkoman sójové omáčky.
- Shirataki nudle dejte do cedníku a důkladně je propláchněte pod studenou vodou. Vložte je do vroucí osolené vody a vařte 1 minutu, poté je slijte.
- V pánvi nebo woku rozehřejte lžíci olivového oleje. Přidejte uvařené nudle a přilijte 2/3 připravené omáčky. Restujte společně asi 3 minuty, poté nudle rozdělte na dva talíře.
- Do pánve vlijte lžíci olivového oleje a přihoďte papriku, lilek a cuketu nakrájené na silnější nudlíčky a hlívu natrhanou na proužky. Restujte 3–4 minuty, až zelenina trochu změkne. Poté přilijte zbylou 1/3 omáčky a glazujte ještě asi minutu. Med v omáčce na zelenině krásně zkaramelizuje a sójová omáčka dodá barvu.
- Hotovou zeleninu rozdělte na nudle a vše posypte nastrouhaným parmazánem.
PRIMA TIPY: Shirataki nudle jsou nízkokalorické nudle z konjakového kořene, obsahují jen 8 kalorií na 100 g. Seženete je na internetu nebo v asijských obchodech. Tento recept ale můžete připravit s jakýmikoli oblíbenými nudlemi. Hodí se rýžové i skleněné nudle, stejně jako vaječné ramen nudle nebo silnější udon nudle.
Sladké víno Shaoxing je čínské víno na vaření, které běžně seženete v dobře zásobených vietnamských večerkách a všech asijských obchodech. Jeho obdobou je japonské nasládlé rýžové víno mirin. Pokud je neseženete, můžete použít kapku portského nebo sherry.
Asijské nudle se zeleninou s Kikkoman sójovou omáčkou