Omáčka
- bílé víno (sladké, např. Shaoxing nebo mirin) 2 lžíce
- sójová omáčka (Kikkoman) 6 lžic
- med (tekutý ) 2 lžíce
Nudle
- nudle (asijské, např. Shirataki tagliatelle) 400 g
- olivový olej 2 lžíce
- červená paprika 1/2 ks
- žlutá paprika 1/2 ks
- lilek (menší ) 1/2 ks
- cuketa 1/2 ks
- hlíva ústřičná (lze použít i jiné houby, např. žampiony nebo shiitake) 100 g
- strouhaný parmazán
- sůl 1 lžíce
Další nápadité recepty s asijským švihem najdete v našem speciálu:
Postup přípravy
- V misce dobře prošlehejte omáčku ze sladkého vína, medu a Kikkoman sójové omáčky.
- Shirataki nudle dejte do cedníku a důkladně je propláchněte pod studenou vodou. Vložte je do vroucí osolené vody a vařte 1 minutu, poté je slijte.
- V pánvi nebo woku rozehřejte lžíci olivového oleje. Přidejte uvařené nudle a přilijte 2/3 připravené omáčky. Restujte společně asi 3 minuty, poté nudle rozdělte na dva talíře.
- Do pánve vlijte lžíci olivového oleje a přihoďte papriku, lilek a cuketu nakrájené na silnější nudlíčky a hlívu natrhanou na proužky. Restujte 3–4 minuty, až zelenina trochu změkne. Poté přilijte zbylou 1/3 omáčky a glazujte ještě asi minutu. Med v omáčce na zelenině krásně zkaramelizuje a sójová omáčka dodá barvu.
- Hotovou zeleninu rozdělte na nudle a vše posypte nastrouhaným parmazánem.
PRIMA TIPY: Shirataki nudle jsou nízkokalorické nudle z konjakového kořene, obsahují jen 8 kalorií na 100 g. Seženete je na internetu nebo v asijských obchodech. Tento recept ale můžete připravit s jakýmikoli oblíbenými nudlemi. Hodí se rýžové i skleněné nudle, stejně jako vaječné ramen nudle nebo silnější udon nudle.
Sladké víno Shaoxing je čínské víno na vaření, které běžně seženete v dobře zásobených vietnamských večerkách a všech asijských obchodech. Jeho obdobou je japonské nasládlé rýžové víno mirin. Pokud je neseženete, můžete použít kapku portského nebo sherry.