Suroviny
- sůl
- cibule
- rýže arborio 400 g
- máslo 3 plátky
- bílé víno 2 sklenky
- pepř
- hovězí vývar
- smetana
- parmazán
- slanina
- vepřová panenka
- olivový olej
- bylinky
- sušené švestky
Postup přípravy
- Na pánvi rozpustíme máslo a zpěníme nakrájenou cibuli. Přidáme rýži, zamícháme, aby se omastila.
- Zalijeme dvěma sklenkami vína a mícháme. Osolíme, přidáme vývar – postupně, po naběračkách – a občas mícháme.
- Až je rýže uvařená al dente, vypneme sporák a přidáme 2–3 plátky másla, dle chuti trochu pepře a smetanu, parmazán, osmaženou slaninu a zamícháme.
- Necháme 3 minuty odpočinout a podáváme. Naloženou panenku v oleji, bylinkách, soli a pepři zprudka opečeme ze všech stran a dáme na chvilku do trouby dojít.
- Švestky zamotáme do slaniny a propíchneme párátkem a osmahneme na pánvi.
Autor receptu: Tereza Vytisková