Head
- salát 2 hlávky
Na zálivku
- olivový olej 150 ml
Head
- olej 1 dávka
Postup přípravy
1. Suroviny na zálivku musejí mít stejnou pokojovou teplotu. Můžeme ji vyšlehat v mixéru, aby vznikla hladká emulze podobná majonéze. Pár kapek worcesterské omáčky se sardelkami jí dodá chuť typickou právě a jedině pro salát Caesar. Pokud neseženete ančovičky samotné, ale takzvaná očka s kapary uprostřed, můžete je rozmixovat celá. Chuti to určitě neuškodí.
2. Opečte si krutonky. Zdeněk Pohlreich používá při jejich přípravě různé triky. Než krutonky z čerstvé bagety vhodí na pánev do oleje (přidává do něj rozdrcený česnek), opeče je nasucho v troubě. Zbaví je tak vlhkosti, která by bránila stejnoměrnému osmažení, ale nezničí skvělou chuť bagety. Opečené kostičky chleba navíc tolik nenasáknou olejem.
3. Opečte kuřecí maso. Zdeněk Pohlreich používá i vykostěná kuřecí stehna, která jsou šťavnatější. Nakrájejte je na tenké plátky, aby opékání proběhlo co nejrychleji. Jemně osolte a opepřete. Do pánve, v níž se opékaly krutony, přilijte trochu oleje a maso z obou stran prudce opečte. Potom pánev na pár minut přikryjte pokličkou, aby maso došlo a pustilo trochu šťávy, kterou pak můžete přimíchat do zálivky.
4. Důkladně opláchněte listy salátu, aby zmizely všechny nečistoty a zrníčka písku. Salát se navíc pod „sprchou“ probere k životu a bude krásně křupavý.
5. Parmazán oživuje zálivku a neodmyslitelně na salát patří. Z kousku tohoto tvrdého, zralého sýra s jedinečnou chutí odkrajujte jemné hobliny. Pokud nemáte speciální „mandolínku“, postačí vám škrabka na zeleninu.
6. Do salátu přisypte křupavé krutony a přilijte hustou zálivku. Listy salátu by se měly před podáváním v zálivce dobře obalit. Dílo korunujte tence nakrájenými plátky šťavnatého kuřecího masa.