Suroviny
- linguine 350 g
- losos 700 g (4 filety)
- mletá uzená paprika 2 lžičky
- naložená sušená rajčata 8 ks
- chorizo 70 g
- česnek 4 stroužky
- rostlinný olej 2─3 lžíce
- zeleninový vývar 100 m
- listový špenát 125 g
- smetana ke šlehání 100 ml
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu akorát na skus, tzv. al dente, a slijte. Stranou si nechte trochu vody z těstovin.
- Filety lososa zaprašte 1 lžičkou papriky, osolte a opepřete. Rajčata pokrájejte na nudličky, chorizo na kolečka. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky.
- V pánvi rozpalte olej a lososa postupně ze všech stran opečte. Nejprve kůží dolů a pak z ostatních stran dozlatova. Filety sundejte z pánvičky a dejte stranou.
- Do uvolněné pánve s výpekem přidejte chorizo, sušená rajčata, česnek, posypte zbylou paprikou a opékejte asi 2–3 minuty. Následně zalijte vývarem, přidejte špenát, vařte dalších 5 minut. Špenát nechte spařit a zavadnout. Na závěr přilijte smetanu, 2 minuty prohřejte, přidejte filety a ještě 1 minutu zahřívejte.
- Filety servírujte do talířů, slité těstoviny promíchejte s omáčkou a podávejte k lososovi.
Vyzkoušejte také grilovaného lososa s italskou čočkou podle návodného videoreceptu se Zdeňkem Pohreichem
Kompletní recept najdete ZDE: Grilovaný losos s italskou čočkou
Inspirujte se i dalšími recepty z toskánské kuchyně