Suroviny
- mléko 500 ml
- vejce 3 ks
- hladká mouka 250 g
- olej 40 ml
- sůl špetka
Náplň
- listový špenát (čerstvý ) 300 g
- česnek 2 stroužky
- ricotta 400 g
Omáčka
- rajčatová passata 1 sklenice
- cukr 1 lžíce
- mozzarella 1 balíček
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Vajíčka lehce prošlehejte se solí, přidejte mouku, mléko a vše zpracujte v hladké těsto.
- Nakonec zapracujte i olej. Těsto na palačinky nechte přibližně 20 minut stát. Poté na pánvi na troše ghí opékejte palačinky.
- Špenát omyjte, osušte, a pokud je větší, tak ho pokrájejte na menší kusy. Na olivovém oleji osmahněte pokrájený česnek.
- Poté vhoďte špenát, osolte, opepřete a zhruba 1–2 minuty poduste. Dejte stranou vychladnout. Ze špenátu vymačkejte přebytečnou tekutinu.
- Ricottu smíchejte se špenátem, popřípadě dochuťte solí a pepřem.
- Palačinky naplňte náplní. Na jednu půlku dejte 1–2 lžíce náplně, rozetřete po celé půlce. Druhou půlkou přikryjte a pak ještě jednou přepulte.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Passatu nalijte do misky a dochuťte cukrem, solí a pepřem. Mozzarellu nastrouhejte nebo pokrájejte na menší kousky.
- Na dno zapékací mísy dejte třetinu ochucené passaty, poté naskládejte plněné palačinky, zalijte zbytkem passaty a posypte mozzarellou.
- Pečte v předehřáté troubě 30 minut. Po upečení nechte 10 minut stát na lince a poté můžete podávat.
Zapečené slané palačinky se špenátovou náplní a rajčatovou omáčkou 2 Zdroj: Garden & Kitchen