Suroviny
- kokosové mléko 700 ml
- kuřecí vývar 300 ml
- citronová tráva 2–3 ks
- chilli papričky 2–3 ks
- kafírové listy 5–6 ks
- rybí omáčka 5 lžic
- kuřecí prsa (pokrájená na nudličky) 200 g
- krevety (menší, loupané) 200 g
- limetková šťáva 4–5 lžic
- třtinový cukr 1 lžíce
- galangal (kořen, oloupaný a pokrájený na plátky) 5 cm
Postup přípravy
- Citronovou trávu několikrát naklepejte tupou stranou velkého nože a nakrájejte na 4 cm velké kusy, kuřecí prsa nakrájejte proti vláknům na tenké proužky. Ve woku nebo v hrnci smíchejte kuřecí vývar se 400 ml kokosového mléka a přiveďte k varu. Doporučujeme krabicové, jelikož se chutí nejvíc přibližuje čerstvému a je také řidší než to z plechovky.
- Přidejte citronovou trávu, nakrájený oloupaný galangal, limetkové listy a celé chilli papričky. Ochuťte 3 lžícemi rybí omáčky a vařte na mírném až středním plameni asi 10 minut.
- Přidejte pokrájená kuřecí prsa, krevety a promíchejte. Jelikož v tuto chvíli je na množství ingrediencí relativně málo tekutiny, vařte za občasného míchání (aby se provařily všechny kousky masa rovnoměrně) asi 5 minut. Maso má zůstat křehoučké a měkké. Přidejte zbytek kokosového mléka, limetkovou štávu, třtinový cukr a 1–2 lžíce rybí omáčky. Dle chuti můžete použít trochu limetkové šťávy anebo přidat trochu soli.
- Polévka by měla mít svěží, nakyslou a slanou chuť, zjemněnou kokosovým mlékem.
Thajská kuřecí polévka Tom Kha Gai II Zdroj: Michal Šajmir