Thajská kuřecí polévka Tom Kha Gai
Zdroj: Michal Šajmir
Thajská kuřecí polévka Tom Kha Gai
Zdroj:
Michal Šajmir
Postup přípravy
-
Citronovou trávu několikrát naklepejte tupou stranou velkého nože a nakrájejte na 4 cm velké kusy, kuřecí prsa nakrájejte proti vláknům na tenké proužky. Ve woku nebo v hrnci smíchejte kuřecí vývar se 400 ml kokosového mléka a přiveďte k varu. Doporučujeme krabicové, jelikož se chutí nejvíc přibližuje čerstvému a je také řidší než to z plechovky.
-
Přidejte citronovou trávu, nakrájený oloupaný galangal, limetkové listy a celé chilli papričky. Ochuťte 3 lžícemi rybí omáčky a vařte na mírném až středním plameni asi 10 minut.
-
Přidejte pokrájená kuřecí prsa, krevety a promíchejte. Jelikož v tuto chvíli je na množství ingrediencí relativně málo tekutiny, vařte za občasného míchání (aby se provařily všechny kousky masa rovnoměrně) asi 5 minut. Maso má zůstat křehoučké a měkké. Přidejte zbytek kokosového mléka, limetkovou štávu, třtinový cukr a 1–2 lžíce rybí omáčky. Dle chuti můžete použít trochu limetkové šťávy anebo přidat trochu soli.
-
Polévka by měla mít svěží, nakyslou a slanou chuť, zjemněnou kokosovým mlékem.
Thajská kuřecí polévka Tom Kha Gai II
Zdroj: Michal Šajmir
Thajská kuřecí polévka Tom Kha Gai II
Zdroj:
Michal Šajmir