redakce Prima FRESH

Tarhoňa s brynzou, houbami a špekem podle restaurace Savoya

Moje hodnocení
7x

Další ze série receptů, které pocházejí z repertoáru kuchařů známých českých restaurací. Koho vám představíme tentokrát? Restauraci Savoya, která je součástí hotelu Savoy Špindlerův Mlýn. Šéfuje jí Michal Húsek, který pro vás sepsal recept na tarhoňu s brynzou, houbami a špekem.

4 porce
30 minut
slovenská

Suroviny

Zpět na scéně 25. května – tento víkend výdejní okénko

Opatření se postupně rozvolňují a vypadá to, že 25. května znovu otevřou restaurace. Nechceme to zakřiknout, nicméně pokud nevydržíte do té doby a rádi byste tento podnik podpořili už nyní, můžete se tento víkend zastavit v jejich výdejním okně! V sobotu 25. 4. od 11.00 do 20.00 a v neděli 26. 4. od 11.00 do 16.00!

Postup přípravy

  1. Do osolené vroucí vody s kapkou oleje vložte tarhoňu a vařte do změknutí cca 7 minut. Vždy míchejte, tarhoňa má tendenci se přilepovat na dno hrnce.
  2. Po uvaření přeceďte přes jemný cedník a zchlaďte studenou vodou.
  3. Špek nakrájejte na stejně velké kostičky, aby se opékaly stejně dlouho. Dejte do pánve a vyškvařte. Opět přeceďte a rozdělte na špek a tuk (sádlo ze špeku). Sádlo použijete do základu při přípravě samotného jídla.
  4. Polovinu kostiček rozmixujte v mixéru společně se strouhankou a dejte sušit, vznikne vám tak špekový crumble.
  5. Brynzu rozdělte na polovinu, z jedné půlky udělejte kuličky, které pak obalte v trojobalu (dvakrát) a osmažte. Druhou polovinu si nechte do tarhoni.
  6. Do hrnce nebo rendlíku vložte špek na kostičky, přidejte olej ze špeku a smetanu a vše přiveďte k varu.
  7. Poté přidejte brynzu a tu rozmíchejte tak, aby se rozpustila. Vložte dovnitř tarhoňu a zamíchejte.
  8. Konzistence by měla vypadat jako italské rizoto, dochuťte ještě lehce solí. Nevařte moc dlouho, aby se vše nezačalo rozdělovat.
  9. Servírujte na talíř, dozdobte orestovanými houbami na oleji (žampióny a hlívou), nakonec přidejte šťávu z citronu a sůl.
  10. Na závěr přidejte osmažené kuličky z brynzy, dozdobte pažitkou a zasypte špekovým crumblem.

Hotel Savoy Špindlerův Mlýn a restaurace Savoya

Při vytváření konceptu se v restauraci Savoya nechali inspirovat přírodou. Kuchyně hrdě prezentuje českou gastroscénu s prvky mezinárodní tou nejzajímavější hravou inspirativní formou, která je pastvou nejen pro mlsné jazýčky, ale i oči. Menu mění sezonně, aby co nejvíce naplnili koncept využití přírodního bohatství a především specifik daného kraje. Jejich kuchyně dokáže uspokojit gurmány, vegetariány, děti, ale i mlsouny, kteří k nim zajdou na odpolední dortík. Na kvalitu menu dohlíží Michal Húsek, ambiciózní šéfkuchař z významných pražských restaurací, který své zkušenosti sbíral mimo jiné v michelinských restauracích u Norberta Niederkoflera a Herberta Hintnera.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty