Suroviny
- cuketa 1,5 kg
- olivový olej 140 ml
- cibule 5 ks
- česnek 10 stroužků
- sůl 3 lžičky
- třtinový cukr 3 lžíce
- worcesterová omáčka 6 lžic
- červený vinný ocet 2 lžíce
- sugo pomodoro (např. Toscana Alnatura (prodává DM drogerie)) 1 ks
- rajský protlak 300 ml
- pepř (čerstvě namletý) 1/2 lžičky
Postup přípravy
- Na olivovém oleji zpěňte cibuli nakrájenou na tenké půlměsíčky spolu s česnekem, které očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Mezitím oloupejte, očistěte od semen a na hrubém struhadle nastrouhejte cukety, přidejte je k cibuli a česneku, osolte a chviličku promíchejte. Poté přidejte cukr, vinný ocet, rajčatové sugo, protlak, worchester, pepř a vše společně zamíchejte.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Do vyššího plechu rozprostřete pečicí papír, který ustřihněte tak, aby vytvořil dostatečně vysoké okraje. Připravenou směs přeneste na plech a dejte na 40 minut do trouby. Během této doby jednou nebo dvakrát směs promíchejte.
- Po upečení plňte cukeťačku do horkých sklenic, které pevně uzavřete, dejte dnem vzhůru a nechte přikryté pod ručníkem vystydnout do druhého dne. Poté skladujte ve spíži, popřípadě ve sklepě, otevřené pak v lednici.
Co dalšího podniknout s cuketou? Zkuste třeba výtečné cuketové placky s jogurtovým dipem podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
A další skvělé nápady, jak využít cuketu na maximum