Najděte si recept
Na co máte chuť?

Pečené masové koule s oreganem
Špagety s masovými kuličkami nejsou původem z Itálie, jak si někteří myslí, ale rozhodně je to pochoutka. Vyzkoušejte variantu s oreganem a lehce pikantním mletým masem!
do 1 hodiny
4–6 porce
Suroviny (4–6 porce)
- italská salsiccia (nejlépe pikantní mletá) 455 g
- měkký celozrnný nebo bílý chléb 2 tlusté plátky
- Vejce 1 ks
- čerstvé oregano, posekané 1/2 hrnku
- kmín 2 lžičky
- melasa 1 lžíce
- gochujang (korejská chilli pasta) – volitelné 1 lžíce
- Olivový olej 2 lžíce
- česnek, prolisovaný 4 stroužky
- rajčata San Marzano 790 g
- harissa pasta – volitelné 2 lžíce
- čerstvá mozzarella nakrájená na plátky 225 g
- sýr provolone, nastrouhaný 115 g
- čerstvé oregano na posypání
- Těstoviny
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Předehřejte troubu na 230 °C. Pekáč o rozměrech 22 x 33 cm vymažte olivovým olejem.
- Rozřízněte střívka u klobás a mleté maso z nich vložte do mísy. Chléb navlhčete vodou, nesmí být ale promočený. Jemně z něj vymačkejte přebytečnou vodu, rozdrobte ho na kousky a přidejte do mísy s masem. Dál přidejte vejce, oregano, kmín, melasu a gochujang.
- Potřete si ruce trochou olivového oleje a vyválejte maso do kuliček o velikosti polévkové lžíce (bude jich asi deset až dvanáct). Kuličky vložte do připraveného pekáče a dejte do trouby. Pečte asi 15 minut nebo dokud nebudou zvenku křupavé, ale ne úplně propečené.
- Zatímco se maso peče, smíchejte v misce olivový olej, česnek, rajčata, harissu (pokud chcete) a špetku soli a pepř. Jakmile je maso křupavé na povrchu, zalijte ho připravenou omáčkou. Zakryjte pekáč alobalem a pečte dalších 25 minut nebo dokud nebude maso propečené.
- Následně odstraňte alobal a přidejte sýr. Vložte zpět do trouby asi na 10 minut, dokud se sýr neroztaví a nezezlátne. Podávejte s čerstvým oreganem a oblíbenými těstovinami!
Pečené masové koule s oregánem, foto: halfbakedharvest.com