Ratatouille
Maso
- kuřecí maso 2 prsa
- rozmarýn 1 snítka
- olivový olej 1 lžíce
- sůl
- pepř
- mangold několik listů
- máslo 1 lžička
- parmazán 1 lžíce
Postup přípravy
- Všechnu zeleninu nakrájejte na malé kousky. Na pánev dejte 3 lžíce oleje, cibuli, cuketu a vše 5 minut při střední teplotě smažte. Přihoďte papriky, lilek a pokračujte ve smažení zhruba 4–5 minut. Nakonec přidejte oloupaná rajčata, rozmarýn, majoránku, sůl a pepř. Vše jemně podlijte vodou nebo, pokud máte, vývarem. Přiklopte a nechte pomalu dusit, dokud zelenina nezměkne a většina vody se nevypaří (trvá to přibližně 10 minut). Nakonec ještě přidejte lžíci oleje a chvilinku restujte – jídlo tak dostane lepší chuť.
- Maso – třeba pánví – naklepejte přes pytlík na tenké plátky. Pak je osolte, opepřete a posypejte nasekaným rozmarýnem. Okořeněné maso pokapejte olejem a dejte smažit na rozpálenou pánev. Jelikož jsou plátky dost tenké, stačí něco přes 2 minuty z každé strany.
- Mangold zbavte tuhých stonků. Pak ho vložte do síta, polejte horkou vodou a ihned vložte do studené. Díky tomu změkne a zůstane mu nádherná barva. Mangold osušte a rozprostřete na kousek kuchyňské fólie tak, aby do něj šlo zabalit kuře. Maso položte na listy mangoldu, potřete kouskem másla a posypte nastrouhaným sýrem. Fólii s mangoldem přehněte přes plátek kuřete – nejprve z jedné strany a pak i z druhé, tak aby kuře nebylo vůbec vidět. Fólii pak odstraňte a plátek zabalený v mangoldu dejte do trouby předehřáté na 220 °C asi na 2 minuty dopéct. Podávejte se zeleninovým ratatouille a oříškem másla.
- Prima tip: Čerstvá rajčata jednoduše zbavte slupky tak, že je na povrchu naříznete a ponoříte na pár sekund do vařící vody, a pak hned do ledové – slupka půjde dolů velmi snadno. Pokud neseženete čerstvé listy mangoldu, můžete kuřecí maso zabalit do listů špenátu.