Mimi Thorisson

Francouzská venkovská terina z vepřového masa a kuřecích jater

Moje hodnocení
5x

Není to paštika, maso v této skvělé terině si zachovává rustikální charakter s vůní bylinek, koření a luxusního alkoholu. Přesně taková lahůdka bývá základem „jídla starých mužů“, kteří si na francouzském venkově nosí sýry, různé uzeniny nebo paštiky v kapesnících, k tomu si koupí křupavou bagetu, vytáhnou zavírací nožík a kdekoliv, třeba na starém vinném sudu u hřiště na pétanque, dokážou vykouzlit pravou francouzskou hostinu.

8 porcí
60 minut
francouzská

Suroviny

  • kuřecí játra 150 g
  • prorostlá vepřová plec 450 g
  • jemná mořská sůl 1 lžička
  • mletý růžový pepř 1/2 lžičky
  • pepř (čerstvě namletý černý pepř) 1/2 lžičky
  • nastrouhaný muškátový oříšek 1/4 lžičky
  • bílý pepř (čerstvě namletý bílý pepř) 1/4 lžičky
  • lístky čerstvého tymiánu 1 lžička
  • středně velká šalotka, nakrájená na tenká kolečka 1 ks
  • Armagnac 60 ml
  • portské víno 2 lžíce
  • červený vinný ocet 1 a 1/2 lžíce
  • bobkový list, pokud možno čerstvý 8 ks

PRIMA TIP: Budete potřebovat mlýnek na maso s nástavcem na střední mletí nebo můžete požádat svého řezníka, aby vám kuřecí játra a vepřové maso umlel předem ne úplně najemno.

Postup přípravy

  1. Ve velké míse smíchejte dohromady maso a játra namleté na střední hrubost a všechny další suroviny vyjma bobkových listů. Zakryjte a nechte přes noc v chladničce.
  2. Následující den předehřejte troubu na 200 °C.
  3. Směs přendejte do litinového hrnce (o objemu cca 1 litr). Navrch ozdobně poklaďte bobkové listy a pevně zakryjte alobalem.
  4. Litinový hrnec umístěte do velkého pekáče, do kterého nalijte tolik vroucí vody, aby v ní byl hrnec zhruba z poloviny ponořen. Takto vložte do trouby a pečte 45 minut.
  5. Troubu stáhněte na 180 °C a pečte 20 minut. Odstraňte alobal a pečte dalších 25 až 40 minut, dokud kuchyňský teploměr zapíchnutý do středu teriny neukáže hodnotu od 65 do 71 °C.
  6. Hrnec vyjměte z vodní lázně a nechte úplně vychladnout. Přikryjte a vložte do chladničky na 24 až 48 hodin.

PRIMA TIP: Místo litinového hrnce můžete použít také hranatou formu na chlebíček o velikosti 28 x 10 cm.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Mimi Thorisson

Knihy Omega Mimi Thorisson

Jak se rodačka z Hong Kongu ocitne na francouzském venkově na zámku Médoc? Mimi Thorisson už od dětství střídala kulinární setkávání celého světa v Hong Kongu s pařížskými bistry a tradiční francouzskou kuchyní své babičky, ke které jezdívala na prázdniny. Nakonec se usadila v Paříži se svým manželem Oddurem, který pracuje jako fotograf a pochází z Islandu. Záhy se jim narodily tři děti (a čtvrté je na cestě), a tak potřebovali i pro tři děti ze svých předchozích vztahů větší zázemí. Objevili zámek Médoc a když zjistili, že v něm fungovala restaurace a Mimi sehnala původní recepty, ocitla se v sedmém nebi a našla nový domov. Krásně to popisuje ve své kuchařce, sto receptů a fotografie jídel doplňují výjevy z života na francouzském venkově. Lahodné čtení.

Vydalo nakladatelství Omega.


Přečtěte si také

Recepty