Suroviny
- medvědí česnek 200 g
- olivový olej 100 ml
- sůl
- brambory (uvařené ve šlupce) 300 g
- hrubá mouka 150 g
- vejce 1 ks
- hladkolistá petržel 1 lžíce
- máslo 50 g
- hladká mouka 50 g
- mléko 150 ml
- pepř
Postup přípravy
- Medvědí česnek dejte do mixéru, přidejte olivový olej, osolte a rozmixujte dohladka na pesto. Přendejte do skleničky a dejte vychladit do ledničky.
- Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nastrouhejte. V míse je smíchejte s moukou a vajíčkem, přidejte nasekanou petrželku a vypracujte hladké těsto. Z něj vytvořte válečky, nakrájejte je na stejně velké špalíčky a hned vařte ve vroucí vodě asi 5 minut. Pak je vyndejte na síto.
- V kastrůlku rozpusťte máslo, přidejte hladkou mouku, orestujte a vlijte studené mléko. Rozšlehejte na hladkou omáčku a vařte asi 10 minut. Část pesta vmíchejte do omáčky a dosolte.
- Na talíře vlijte omáčku, přidejte uvařené noky a pokapejte zbylým pestem. Ozdobte nasekaným medvědím česnekem.