Suroviny
- kečup 5-7 lžic
- rajčatová omáčka 2
- hladká mouka 4-7 lžic
- hovězí bujón 1-2
- bílá paprika 2
- cibule 1-2
- nové koření
- cukr
- sádlo
- olej
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Masové koule: Cibuli si očistíme, nadrobno nakrájíme a osmahneme do zlatova. Do mísy si dáme mleté maso, strouhanku, osmahlou cibulku, sůl, pepř, celé vajíčko a pořádně rukou promícháme a necháme v chladu půl hodiny odležet. Omytou papriku si překrojíme na čtvrtky, opečeme na oleji a přendáme na dno zapékací mísy. Z mletého masa tvarujeme koule velikosti golfového míčku, které opečeme ze všech stran, jen aby se maso zatáhlo. Poté koule přeložíme do zapékací mísy, podlijeme asi dvěma deci vody, přikryjeme a dáme péct na dvacet minut do trouby zapnuté na 220°C.
- Rajská omáčka: Ve větším hrnci si rozpálíme sádlo a olej, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, celý pepř, nové koření a necháme osmahnout dozlatova, poté zasypeme hladkou moukou a připravíme si zlatavou jíšku. Zalijeme vodou, promícháme, v případě potřeby zředíme. Přidáme rajčatovou šťávu, kečup, cukr dle chuti, bujón, sůl, mletý pepř. Provařenou a ochucenou omáčku promixujeme. Poté přes sítko omáčku procedíme do zapékací mísy, kde máme masové koule. Vložíme zpátky do trouby a pečeme cca 30 minut.
- Kynutý knedlík: Nejprve so uděláme kvásek z teplého mléka a droždí, kam přidáme cukr a trošku mouky. Po deseti minutách si do mouky dáme špetku soli, jedno vejce a vykynutý kvásek. Všechno pořádně prohněteme, těsto si rozdělíme na dvě části a z každé části si vyválíme šišku. Obě těsta necháme na teplém místě vykynout zhruba 30-40 minut. Obě šišky uvaříme ve větším množství osolené vody. Po 15 minutách otočíme a vaříme dalších 15 minut. Hotový knedlík propícháme špejlí a nakrájíme nití.