Šťouchané brambory se smetanou
- brambory 750 g
Šťouchané brambory se smetanou
Postup přípravy
- Maso opláchneme, důkladně osušíme a očistíme. Ostrým nožem naporcujeme na menší kusy, osolíme a opepříme. Kousky králíka obalíme ze všech stran v hladké mouce a zprudka opečeme v rozpáleném hrnci na větším množství olivového oleje dozlatova. Po chvíli opékání přidáme do hrnce 6 rozmačkaných stroužků česneku a lístky ze 4 větviček rozmarýnu. Opečené kousky králíka podlijeme bílým vínem a počkáme, až se odpaří alkohol. Králíka zalijeme do 2/3 vývarem a dusíme asi 40 minut pod pokličkou na mírném ohni, až maso změkne. Omáčku zjemníme dvěma lžícemi másla, které necháme rozpustit. Na závěr přidáme hrst nasekané listové petržele.
- Šťouchané brambory se smetanou: Cibuli oloupeme, pokrájíme a na troše oleje pomalinku smažíme dozlatova za občasného promíchání. Mělo by to trvat asi půl hodiny. Brambory oloupeme, zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme a pod pokličkou uvaříme doměkka. Uvařené brambory scedíme. Šťouchadlem rozšťoucháme, vmícháme usmaženou cibulku a smetanu. Množství smetany upravíme podle požadované konzistence brambor.