Bulky
- voda 450 ml
Bulky
Head
Postup přípravy
- Bulky: Ingredience smícháme dohromady a zapracujeme do hladkého těsta. Necháme podle teploty cca 30–60 minut pod utěrkou kynout. Připravíme si 1 vejce na potření bulek před pečením a mašlovačku. Až máme těsto nakynuté, tak jej navážíme na cca 100 gramů a uděláme si bochánky, těsto hněteme dovnitř, do spodní strany, a vymačkáváme bubliny, aby bylo hladké a rovnoměrně nakynulo. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut kynout. Předehřejeme si troubu na 180 °C a před vložením do trouby potřeme vajíčkem a posypeme sezamem. Pečeme cca 10 minut dozlatova a poté necháme vychladnout.
- Karamelizovaná červená cibulka: Cibuli nakrájíme na půlměsíčky, na másle s olejem necháme orestovat dozlatova, pak přidáme 100 gramů třtinového cukru a necháme zkaramelizovat. Až se nám vytvoří karamel, tak nalijeme 1,5 dcl červeného vína a necháme vyvařit. Před úplným vyvařením přidáme 100 ml červeného vinného octa (možné i klasický nebo bílý), necháme opět vyvařit, přidáme sůl a pepř a ještě dalších 15 minut za občasného míchání (pozor na připálení) táhneme do lehké marmelády.
- Hovězí burger: Hovězí krk si pomeleme a necháme odpočinout. Uděláme si domácí tatarku. Na 500 g majonézy si dáme do mísy 3 okurky, 3 lžíce láku z okurek, 3 lžíce olivového oleje, 50 gramů petrželové natě, sůl, pepř a rozmixujeme tyčovým mixérem. Na grilu si opražíme slaninu, vytvoříme si kolečka z hovězího masa (cca 150 gramů), a než maso zapracujeme, tak přidáme sůl a pepř, pak dáme na dvě a půl minuty opéct z každé strany (gril na 180 °C) – po otočení na opečenou stranu přidáme karamelizovanou cibulku, opečenou slaninu a čedar. Rozkrojíme si bulku a na minutu necháme opéct na grilu. Nakrájený listový salát si dáme na bulku pomazanou domácí tatarkou, na horní bulku dáme BBQ omáčku, rajče, rukolu a posadíme na něj maso.
- Brambory z alobalu: Brambory uvaříme ve vodě cca 30 minut a necháme vychladnout. Poté do alobalu vložíme brambor, dáme olej, sůl, pepř nebo jiné koření a zabalíme. Vložíme na 15 minut do ohniště a po otevření rozkrojíme a polejeme dipem ze zakysané smetany, soli, pepře a pažitky.