Uzené maso
Chléb
- kásek 120 g
- žitná mouka 360 g
- pšeničná mouka 360 g
- sůl 15-20 g
- kmín 15 g
Postup přípravy
- Chléb: 460 ml vlažné vody + 3 lžíce (asi 120 g) žitného kvásku promícháme trochu metlou či vařečkou, ať se kvásek s vodou dobře smíchá. Přisypeme 360 g žitné chlebové mouky, zamícháme. Vznikne z toho hmota hustotou podobná kaši. Mísu přikryjeme fólií, nebo aspoň utěrkou, aby povrch rozkvasu neosychal. Necháme nejméně 5 hodin pracovat při pokojové teplotě.
- Do rozkvasu nasypeme kmín a jemnou sůl. Sůl můžeme rozpustit v trošce vody, aby se lépe s rozkvasem promíchala. Poté do rozkvasu prosijeme 360 g pšeničné chlebové mouky, vše smícháme a nějakou dobu hněteme, aspoň 5 minut. Nakonec těsto vytvarujeme do tvaru bochánku. Dáme do mísy, mísu přikryjeme fólií a necháme kynout. V teple nakyne asi za 3–5 hodiny. Druhé kynutí: vložíme bochník do ošatky a ošatku přikryjeme fólií nebo utěrkou a necháme v teple kynout další zhruba 2–3 hodiny. 1. pečení : Pečeme chléb 20 minut na 250 °C. 2. pečení: Po dvaceti minutách snížíme teplotu trouby na 190 °C a do rendlíku na dně trouby opět přilijeme asi 1 dcl vody. Pečeme dalších 20–25 minut.
- Maso nasolíme rychlosolí na sucho a naskládáme vedle sebe do hrnce 3–4 dny předem při teplotě 0–5 °C. Po uplynutí této doby zvolíme množství láku, maso zalejeme 10% lákem z rychlosoli a opět uložíme na 3–4 dny při teplotě 0–5 °C. Den před uzením lák slijeme a zalijeme čistou vodou, aby se vymáčela slanost z povrchu. Vždy musí být maso zcela ponořené.
- Maso vložíme do vyhřáté udírny, poté udržujeme teplotu na cca 72°C asi 1–1,5 h – tzn. do osušení a zabarvení masa dozlatova. Poté maso vyjmeme z udírny a vložíme do teplé vody na cca 2 hodiny. Pak maso vrátíme zpět do udírny na stejnou teplotu a cca 1 hodinu na osušení. Po osušení maso vyndáme a necháme vychladnout.