Suroviny
- mleté mandle (mandlová mouka) 300 g
- cukr krupice (přírodní) 250 g
- kypřicí prášek do pečiva 2 lžičky
- vejce 5 ks
- slunečnicový olej 200 ml + na vymazání
- javorový sirup 2 lžičky + 5 lžic na sirup
- pomerančová kůra z 1 velkého pomeranče
- pomerančová šťáva z 1 velkého pomeranče
- citronová kůra z ½ citronu
- citronová šťáva z ½ citronu
- hřebíček 3 ks
- celá skořice 2 svitky
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Pekáček nebo formu o rozměrech 30 x 20 cm vymažte tukem a vyložte papírem na pečení.
- V míse promíchejte mleté mandle, cukr a prášek do pečiva.
- V jiné míse promíchejte olej, vejce, 2 lžičky javorového sirupu a kůru z citrusů, ručně nebo elektrickými metlami.
- K olejové směsi vmíchejte promíchané suché přísady a opět dobře promíchejte. Vzniklé těsto vlijte do připraveného pekáčku, vložte do trouby a pečte 35 až 45 minut. Pokud by povrch koláče příliš rychle hnědnul, přikryjte ho po 20 minutách pečení volně kusem pečicího papíru.
- Jakmile bude koláč upečený (můžete vyzkoušet vpichem špejle do středu těsta, měli byste ji vytáhnout bez ulpělých drobků), vyndejte pekáček z trouby a koláč nechte trochu vychladnout.
- Mezitím si připravte sirup. V kastrůlku svařte citrusovou šťávu s 5 lžícemi javorového sirupu, hřebíčky a svitky skořice. Při mírné teplotě vařte asi 5 minut. Sirupem (bez kusů koření) pak přelijte ještě teplý koláč a nechte ho vychladnout ve formě, až se vsákne všechen sirup. Pak vyndejte z formy a podávejte krájený na řezy.
PRIMA TIP: Koláč chutná ještě lépe, když se trochu rozleží, uložte ho nejlépe do plechové krabice a do chladu.
Vyzkoušejte také banánový chlebíček s ořechy a čokoládou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou
Inspirujte se i dalšími recepty z marocké kuchyně