Suroviny
- chléb (starý – ideálně světlý) 8 plátků
- plnotučné mléko 450 ml
- sušené rozinky 100 g
- skořice 1 lžička
- cukr 100 g + a posypání
- vanilkový cukr 2 lžičky
- máslo (pokojové teploty) 1 lžíce + na vymazání
- kypřicí prášek do pečiva 1 lžička
- vejce 4 ks
- jablka (na ozdobu)
Postup přípravy:
- Předehřejte troubu na 180 °C. Starý chléb nakrájejte na malé kostičky o velikosti asi 2 × 2 cm (nebo chléb jednoduše natrhejte na malé kousky). Kostičky naskládejte do velké mísy, přidejte mléko a nechte 5 minut nasáknout.
- Mezitím vymažte zapékací misku máslem a posypte navíc lžící cukru. Ujistěte se, že je máslo rovnoměrně obalené cukrem. Do mísy s chlebem přidejte rozinky a skořici. Promíchejte, aby vzniklo řídké těsto.
- Do těsta vmíchejte cukr, vanilkový cukr a kypřicí prášek. Poté přidejte máslo a míchejte, dokud se zcela nespojí.
- Nakonec do těsta přidejte vejce a opět míchejte, dokud se vejce zcela nezapracují. Těsto navrstvěte do zapékací mísy, co nejvíc ho uhlaďte a pečte 50 minut.
- Jakmile je moučník zlatohnědý a bublá, posypte povrch rovnoměrně lžící cukru. Vraťte do trouby a pečte dalších 15 minut. Podávejte zasypaný nakrájenými jablky nebo jiným oblíbeným ovocem.
Ale pokud přece jen chcete naši žemlovku, i tu máme. A navíc s videoreceptem!
Kompletní recept najdete ZDE: Žemlovka
Nebo mrkněte na další recepty s jablky: