Mixér: legendární burgrárna v novém, vylepšené menu, veggie tipy a bylinný vermut

Chcete znát pár novinek a tipů z gastro světa? Čtěte dál. Dozvíte se o známé burgrárně, která pro vás má spoustu nového. Stejně jako restaurace známého pražského hotelu. Nechybí ani veggie tipy nebo třeba zmínka o tom, jak si během této těžké doby poradit s velkými zásobami hroznů.

Legendární burgrárna Bejzment ve staronovém kabátě

Aneb nová éra začíná. Jakmile vás pustí dál než k okénku, najdete tu dvě patra prošpikovaná Amerikou, burgery, žebírky, poctivými steaky a dalším skvělým autentickým jídlem. To je Sugar Daddy by Bejzment, nově Na Bělidle 31. Gastronomické nebe, které pro nadšené staré i nové zákazníky nabízí možnost výběru ze dvou výjimečných interiérů a k nim perfektně vyladěných menu a programu. Skvělé místo, ze kterého načerpáte mnoho dojmů a emocí z výborného jídla, prostoru dýchajícího Amerikou a zážitků s ní spojených.

V prvním patře vstoupíte rovnou do americké disco éry 60.–80. let. Nádherný barevný interiér plný pop art a cartoon obrázků, kde na vás okamžitě dýchne napomádovaný John Travolta a divoká Uma Thurman z Pulp Fiction, chcete-li. K jídlu zde ochutnáte tradiční americké pokrmy v novém kabátě, ale třeba i domácí focacciu, deep-dish pizzu alias Chicago style nebo další mega věci, které najdete jedině v Little Italy na Manhattanu.

Pokud sejdete pár schodů dolů do suterénu, čeká na vás prostor plný nostalgie a vzpomínek z naší původní restaurace. Klasická rocková burgrárna Bejzment, jak ji znáte, legenda, o kterou vás nemohli připravit. K jídlu si zde můžete objednat oblíbenou klasiku, mezi kterou rozhodně patří ikonické burgery jako JD Hany, Švestka nebo Hustej Mexikánec.

Menu od Lukáše Hlaváčka

Nově kuchyni v hotelu Alcron vede Lukáš Hlaváček, jenž koncem loňského roku oznámil svůj velký návrat zpátky domů. V hotelu Alcron začínal a poté 7 let působil v zahraničí v michelinských londýnských restauracích Hotel St. James and Club a The Ledbury. Poslední rok pak v tříhvězdičkové kalifornské restauraci Meadowood.

I přes pandemii Lukáš v hotelu Alcron nelení a pomalu mění stávající menu v restauraci La Rotonde. Zatím ho lze ochutnat jen jako take away, ale při první možnosti otevření bude samozřejmě dostupné v samotné restauraci La Rotonde.

Z předkrmů lze jmenovat pstruha s okurkou, křenem a lichořeřišnicí nebo artičokový salát s kachním prsem a chlebovou omáčkou. Hlavní chody jsou nově rozšířeny o hovězí steak ze svíčkové a žebro s topinamburem, křupavou bramborou a kapustou či lososa s konfitovaným fenyklem a mušlovou omáčkou nebo o absolutní vegetariánskou delikatesu květák s hnědým máslem, bramborovým krémem a Shimeji. Dezerty jsou zcela v novém kabátě. Hosté se mohou těšit na čokoládový tart či koblížky s vanilkovým krém a fíkovým cukrem.

Jednoduchost, čerstvost a dokonalá technika. To je nový směr, kterým se hotel Alcron v čele s Lukášem Hlaváčkem ubírá.

Což takhle dát si bylinný vermut?

Uplynulý rok přinesl z důvodu probíhající pandemie nemoci covid řadu negativ a zrušených akcí, a to včetně oblíbeného Vinobraní sv. Kláry. Hrozny, jež se vloni nemohly proměnit v jedinečný místní burčák, ale nazmar nepřišly. Naopak. Vinaři využili příležitosti a z přebytku vinného moštu se rozhodli vytvořit novinku, která od podzimu letošního roku obohatí nabídku Vinotéky sv. Kláry. Ve spolupráci s lihovarem LANDCRAFT totiž vznikne kořenitý vermut, na jehož přípravu byly využity také místní byliny.

Základem byly hrozny z ukázkové části vinice, kde je prezentováno zhruba sto různých odrůd. Vinný mošt byl ihned po sklizni dolihovaný vinnou pálenkou a společně s prvními bylinnými extrakty uložen v dubovém sudu v lihovaru, kde bude zrát po dobu přibližně jednoho roku. Zájemci budou moci tuto novinku poprvé ochutnat v průběhu letošního září.

Rozmanitá veggie nabídka

Rostlinná strava je jedním z největších současných trendů v oblasti stravování, zejména rostlinné alternativy masa a mléka jsou stále oblíbenější. Důvodů je několik. Jedním z nich je ten zdravotní, jelikož někteří lidé trpí intolerancí laktózy, dalším ohleduplný životní styl vegetariánů a veganů preferujících rostlinnou stravu – a někteří z nás jen chtějí odlehčit svůj jídelníček, omezit spotřebu masa i mléka a nahradit je veggie produkty.

Kaufland nabízí širokou škálu veganských a vegetariánských produktů. Vlastní značku K-take it veggie uvedl na trh již v roce 2016 a sortiment neustále rozšiřuje. Většina produktů je v bio kvalitě, a navíc za skvělé ceny. Nabídka zahrnuje sójová, mandlová, ovesná nebo rýžová „mléka“, jogurty, pomazánky i bezmasé uzeniny nebo hotová jídla.

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty