Suroviny
- kvásek 1 dávka
- mléko 150 ml
- droždí 25 g
- hladká mouka 200 g
- kůra citrónu 1 kus
- vanilkový lusk 1 kus
- marcipán 50 g
- krupicový cukr 25 g
- změklé máslo 170 g
- mletá skořice 0.5 lžiček
- rum 20 ml
- mandle 80 g
- kandovaný citron 50 g
- kandovaný pomeranč 35 g
- hrozinky 400 g
- moučkový cukr 1 dávka
Postup přípravy
Mouku, droždí a mléko v pokojové teplotě rozmíchejte v míse na hladkou hustší tekutinu. Zaplněnou mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout. Mezitím si přichystejte všechny ingredience na těsto a smíchejte je se vzedmutým kvásekem. Těsto uhnětte a hned z něj tvarujte váleček, do kterého zapracujte ingredience na ozdobu.
Těsto rozřežte na 5 částí a z každé opět vypracujte váleček. Na vrchní části válečku nařízněte po celém obvodu šikmé pruhy. Předehřejte troubu na 180 °C. Vložte štoly na pomoučněný plech a nechejte jev blízkosti sálající trouby 20 min kynout. Poté je vložte do trouby a pečte asi 40 minut. Po upečení je posněžte moučkovým cukrem.