Nejlepší restaurace světa s michelinskými hvězdami končí. Finančně je neudržitelná

Gastronomie zažívá krušné časy. Obrovské množství podniků muselo kvůli světovým událostem ukončit svůj provoz. Výjimkou nejsou ani podniky nejlepší světové úrovně. Konec restaurace Noma, která byla vyhlášena jako nejlepší na světě, ohlásil v pondělí uznávaný šéfkuchař a majitel René Redzepi.

Kodaňská restaurace Noma, jež se stala nejlepší restaurací světa podle prestižního gastronomického žebříčku The Best 50 za rok 2021 a zároveň se pyšní třemi michelinskými hvězdami, zanikne. Slavný podnik uzavře dveře pro své hosty koncem roku 2024, uvedl šéfkuchař René Redzepi.

Noma se za velmi krátkou dobu stala fenoménem, který přinášel nevídaný gastronomický zážitek svým hostům. Ti neváhali dopravit se do Kodaně pouze za jediným cílem – ochutnat nejlepší menu světa.

Výjimečný luxus, ale těžké pracovní podmínky

Mnozí lidé neváhali pracovat v podniku zadarmo, jen aby získali tuto prestižní zkušenost a výjimečně plusový bod do životopisu, který jim otevře dveře do nejvytříbenějších gastro podniků světa. Kodaňská restaurace je však známá také pro úmornou pracovní dobu, která běžně přesahovala 16 hodin denně. Kritiku dostala i za nedostatečné ohodnocování svých zaměstnanců.

Nicméně podnik se neuzavře tak úplně. Na tom samém místě vznikne laboratoř, která bude vyvíjet pokrmy, nové chutě a produkty pro svůj e-shop.

zdroj: noma

Autor článku

Markéta Princová

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty