Vzhledem k rozvodněné situaci v Čechách a na Moravě jsme se rozhodli připravit týdenní gastronomické kalendárium nejen venkovních akcí (k čemuž červen vybízí), ale také těch indoorových – pěkně v suchu!
Kam se vydat za dobrým jídlem?
Lahůdky z černých letních lanýžů
1.–30.června 2013, Grandrestaurant Pupp, Mírové náměstí 2, Karlovy Vary, region karlovarský
Na lanýžové speciality již nemusíte jen do slunné Francie. Na jedinečné pochoutky z této speciální houby se můžete vydat také do Karlových Varů do Grandhotelu Pupp, a to v období celého června. Pětichodové degustační menu zahrnuje luxusní předkrmy, polévku, hlavní chod a lanýžový dezert. Více info ZDE.
Gran Gala del Vino Italiano
11.–12. června 2013,Villa Richter, Staré zámecké schody 6/251, Praha 1, region Praha; 9. ročník
Nádherný výhled na Prahu (i když s posmutnělým kontextem) se sklenkou toho nejlepšího italského vína? Tak si představujeme ideálně strávené úterý a klidně i středu! Villa Richter v těchto dnech hostí největší přehlídku italských vín, své skvosty představí na deset vinařství. Více info ZDE.
10. národní přehlídka – sýry a víno
8. eno-gastronomická přehlídka – ryby a víno
14.–15. června 2013, poprvé v jednom termínu, Historické centrum, Prachatice, region jihočeský
Hlavním smyslem eno-gastronomických přehlídek Sýry, ryby a víno je podpora českých a moravských vín a vinařů. Na arkádách bude tradičně nainstalováno kuchařské studio, kde budou mistři kuchaři předvádět své umění. K mání bude nejméně 260 vzorků vína, rybou číslo 1 pak bude český kapr, dále amur, štika, candát, sumec a z lososovitých ryb pstruh duhový a siven, těšit se můžete také na mořské plody. Více info ZDE.
Jahodové slavnosti
14.–16. června 2013, Zámek Liblice, Liblice 61, Byšice, region středočeský
Na jahody k zámeckému zahradníkovi už nemusíte potají přes plot! Zcela oficiálně si na zámku Liblice pochutnáte na jahodových specialitách, které pro vás připravili zámečtí kuchaři. Nám oko spočinulo především na studené jahodové polévce. Více info ZDE.
Finále Mistrovství České republiky v grilování – Globus Grilmánie
15. června 2013, Erpet Golf Centrum Praha, Strakonická 2860/4 , Praha 5, region Praha; 9. ročník
Z Čechů se pomalu ale jistě stává národ grilmistrů. S každým rozzářeným dnem žhavíme uhlí a sázíme na gril nejen maso, ale také ryby, zeleninu a nejrůznější inovace určené ke grilování. Přijďte se podívat, jak se griluje na profesionální úrovni. Ze Žlutých lázní se akce přesunula do golfového centra, soutěžit se bude v mnoha disciplínách a doprovodný program bude opravdu bohatý! Více info ZDE.
Food festival Všechny chutě světa
15. června 2013, Zámek Dobřichovice, region středočeský
Jste vášniví cestovatelé a zároveň gurmáni? Tak to si nenechte ujít nevšední gastronomický zážitek s vůní exotiky na zámku Dobřichovice. Pokrmy vám připraví vyhlášení kuchaři, kteří se buď specializují na zahraniční kuchyni, nebo vaří v českých restauracích kuchyni své rodné země. Raritou bude stánek se smaženým hmyzem, ale také opunciové pivo či brazilské pao. Na své si přijdou i znalci vína či karibských rumů. Více info ZDE.
Autor: redakce GASTRONAUT.CZ