Suroviny
- tenké rýžové nudle 200 g
- šalotky, nakrájené najemno 2 ks
- čerstvý zázvor, nastrouhaný 2cm kousek
- česnek, rozdrcený 2 stroužky
- mletá sušená kurkuma 2 lžičky
- mletý koriandr 1 lžička
- mletý římský kmín 1 lžička
- kajenský pepř 1 špetka
- kuřecí vývar 1 litr
- citronová tráva, podrcená 1 stonek
- cizrna, propláchnutá 1/2 konzervy
- baby špenát 2 hrsti
- lístky koriandru na ozdobu
- limetová šťáva na dochucení
- černý a bílý sezam na posypání
- sůl
Postup přípravy
- Nudle namočte do studené vody a dejte stranou.
- V hrnci rozehřejte olej a opečte na něm šalotky, až zprůsvitní. Přidejte zázvor, snižte teplotu a chvíli opékejte, pak přihoďte česnek a koření a nechte společně rozvonět. Zalijte vývarem, osolte, přidejte citronovou trávu a přiveďte k varu. Vařte společně asi 10 minut, přisypte cizrnu a prohřejte. Na zhruba poslední minutu varu vhoďte špenát a nechte jej v polévce zavadnout.
- Nudle slijte a prolijte je vařící vodou (případně je můžete minutu povařit ve vroucí vodě). Pak je rozdělte do čtyř misek a zalijte vroucí polévkou. Posypte lístky koriandru a dochuťte limetovou šťávou. Posypte sezamem a ihned podávejte.
Kurkumová polévka s rýžovými nudlemi Zdroj: Alena Hrbková / Jak se fotografuje jídlo
Kurkumová polévka s rýžovými nudlemi Zdroj: Alena Hrbková / Jak se fotografuje jídlo