5 surovin, které připravíte v rýžovaru, ale není to rýže

Přemýšleli jste někdy o rýžovaru jako o multifunkčním přístroji, nebo vás odradil jeho název a doteď jste si mysleli, že se hodí opravdu jen na vaření rýže? Zdání klame! Tento šikovný a relativně malý pomocník vám může usnadnit práci v mnoha ohledech. Snadno s ním totiž připravíte kromě rýže i zeleninu, luštěniny nebo vločky. Nevěříte? Čtěte dál!

Quinoa

Máte rádi tuto superpotravinu, které se také říká merlík chilský? Pak by se vám určitě hodil tip, jak si ji co nejrychleji připravit. Quinou totiž nemusíte vařit jen v hrnci, skvěle poslouží právě rýžovar. Nejprve všechna semínka propláchněte, poté je přesypte do rýžovaru a zalijte vodou – na 1 hrnek quinoy dejte ideálně 2 hrnky vody.

Kukuřičná krupice (polenta)

Možná by vás to nikdy nenapadlo, ale kukuřičná krupice je pro přípravu v rýžovaru také vhodná. Ušetří vám mnoho nervů a zároveň i nějaký ten čas. Stačí odměřit 1/2 hrnku kukuřičné krupice, 2 hrnky tekutiny (vody nebo vývaru) a nalít do nádoby. Jakmile se rýžovar přehodí do stavu “ohřívání”, můžete přisypat trochu parmazánu a přilít kapku smetany. Díky tomu bude krásně krémová a lahodná.

Čočka

V rýžovaru můžete snadno připravit i takovou klasickou čočku. Pokud ji navíc předem namočíte, bude pak lépe stravitelná. Pracujte s poměry 1 hrnek čočky vs. 3 hrnky vody. Obdobně můžete zpracovat i další luštěniny.

Ovesné vločky

Horká ovesná kaše snadno a rychle? To bychom si určitě nechali líbit. Pokud chcete ovesné vločky připravit efektivně a nemuset je neustále sledovat, dejte je do rýžovaru. V mezičase se snadno umyjete a připravíte na celý den. Ideální je poměr 1 hrnek vloček a 1 hrnek vody. Klidně ale můžete použít i mléko. A skvělý tip na závěr? Vše můžete dát do rýžovaru večer předem, aby mohly vločky nasáknout veškerou tekutinu. Pak už ho jen po probuzení zapnete a je to!

Zelenina

Jako poslední tip tu máme milovanou zeleninu. Velice jednoduše ji totiž pomocí rýžovaru můžete připravit v páře. Stačí vám k tomu napařovací rošt, který má většina modelů v základním vybavení. Přesypte na něj kusy zeleniny a rošt pak vložte do rýžovaru, ve kterém ve stejnou chvíli vaříte rýži nebo jiné obiloviny. Za chvíli máte hotovo!

Zdroj: frugalandthriving.com.au; Zdroj foto: iStock

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty