Na šťávu
- masité kosti 300 g
- slanina 50 g
Head
- sůl 1 špetka
- olivový olej 1 lžíce
Na šťávu
- máslo 50 g
Head
- smetana 200 ml
- česnek 5 stroužky
- máslo 1 lžíce
- fazolové lusky 500 g
Postup přípravy
1. Do masa vetřeme olej, osolíme je, opepříme a obalíme v nasekaných bylinkách. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici nejméně hodinu odpočinout. Pak dáme maso na pánev zatáhnout a teprve poté ho na sedm minut vložíme do trouby rozehřáté na 175 °C. Servírujeme nakrájené na plátky.
2. Zapékací formičky dobře vymažeme máslem a postupně do nich skládáme jemně osolené brambory nakrájené na tenké plátky, česnek a smetanu. Vrstvíme, dokud není forma plná. Formičku přikryjeme pečicím papírem a pečeme hodinu při 170 °C.
3. Na šťávu restujeme asi dvacet minut masité kosti, slaninu, pórek a na kostky nakrájená rajčata. Postupně doléváme vývar. Vše přepasírujeme, na závěr přidáme máslo a sos necháme zredukovat.
4. Fazolové lusky necháme projít varem. Okapeme, rozpustíme na pánvi máslo a fazolky prohřejeme, osolíme a opepříme.