Suroviny
- kváskový chleba 175 g
- krevety (velké, syrové, vyloupané) 300 g
- olivový olej 1 lžíce
- česnek 6 stroužků
- bílé fazole (cannellini, konzervované) 400 g (1 plechovka)
- harissa (pasta) 1 lžíce
- červený vinný ocet 1 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Chléb nakrájejte na 2,5cm kostky a opečte je nasucho zprudka ve velké pánvi dozlatova. Pravidelně je obracejte a promíchávejte.
- Mezitím zbavte krevety černých střívek a promíchejte je v míse s olejem, špetkou soli a pepře. Česnek oloupejte, nakrájejte na plátky a promíchejte s krevetami.
- Fazole vyklopte i s nálevem do rendlíku, vmíchejte harissa pastu a vařte na mírném stupni pod pokličkou zhruba 5 minut do zhoustnutí. Občas promíchejte.
- Ke zlatavým kostičkám chleba přidejte krevety s česnekem, promíchejte a zastříkněte vinným octem. Za občasného prohazování restujte krevety 2 minuty, až zrůžoví.
- Fazole dochuťte solí a pepřem, rozdělte je na talíře a navrch rozložte krevety s krutonky.
PRIMA TIP: Harissa je ostré tuniské koření, které se vyrábí z feferonek, česneku, římského kmínu a koriandru. Používá se jako suchá kořenicí směs, pasta (s olivovým olejem) i omáčka (uvařením čerstvých surovin). Intenzita ostrosti záleží na pálivosti papriček. Před použitím ji proto ochutnejte a množství pasty volte dle své lásky k ostrému.
Vyzkoušejte krevety v kotlíku se dvěma druhy omáček podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Kyblík krevet a dva druhy omáček