Suroviny
- kachní prsa 2 ks (po 150 g)
- šalvěj 2 snítky
- brokolice (fialová nebo divoká) 250 g
- pomeranč (velký) 1 ks
- červený vinný ocet 1 lžička
- bílé fazole (konzervované) 1 plechovka (400 g)
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Kůži nařízněte na několika místech, potřete solí a pepřem a položte prsa kůží dolů do studené pánve s nepřilnavým povrchem. Zapněte plotýnku na střední výkon a maso opékejte 8 minut bez obracení, dokud nepustí sádlo a kůže zezlátne a bude křupavá. Kachní prsa obraťte a opékejte další 4 minuty. Potírejte je vypečeným sádlem.
- Mezitím otrhejte šalvějové lístky. Košťály brokolice seřízněte a výhonky podélně rozpulte. Pomeranč seřízněte nahoře i dole, okrájejte z něj kůru i bílou slupku a nakrájejte ho na plátky nebo klínky. Promíchejte je s vinným octem a malou špetkou soli a pepře.
- Upečené maso přeneste na talíř a nechte ho odpočinout. V uvolněné pánvi opečte na vypečeném tuku lístky šalvěje, aby byly křupavé. Pánví občas potřeste a pak lístky opatrně přesuňte k masu.
- V pánvi opékejte brokolici 4 minuty, nebo až lehce ztmavne. Přidejte fazole i s nálevem, přiklopte pokličkou a prohřívejte fazole 3 minuty na vyšším stupni. Dochuťte je solí a pepřem a rozdělte na talíře. Přelijte je šťávou, která z masa vytekla na talíř.
- Maso nakrájejte na plátky a upravte na fazole. Posypte křupavou šalvějí a podávejte s pomerančem.
Vyzkoušejte také klasickou kachnu pečenou velmi pomalu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Kachna pečená velmi pomalu