Suroviny
- brambory 1 kg
- hladkolistá petržel 1 svazek
- česnek 1 palice
- celé kuře 1 ks (o váze 1,5 kg)
- olivový olej 5 lžic
- lískové oříšky (loupané) 40 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)

Postup přípravy
- Brambory oloupejte a nakrájejte na větší kusy (asi 5cm). Do hlubšího pekáče vlijte 700 ml vody a přidejte stonky petrželky a brambory. Z česneku oddělte jeden stroužek a palici vložte do pekáče. Přiveďte k varu, mírně osolte a vařte 15 minut. Listy petrželky omyjte a nechte je okapat.
- Mezitím kuře potřete 2 lžícemi oleje, osolte, opepřete a opečte na pánvi ze všech stran dozlatova. Trvá to zhruba 5 až 10 minut.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Na povařené brambory v pekáči položte opečené kuře prsíčky nahoru a pečte ho v předehřáté troubě přibližně 1¼ hodiny, až kuře zezlátne a bude propečené.
- Mezitím oloupejte odložený stroužek česneku a nasekejte ho nadrobno. Listy petrželky nasekejte najemno, oříšky nahrubo. Promíchejte v míse, přilijte zbylý olej a 4 lžíce vody a znovu promíchejte. Dochuťte solí a pepřem.
- Kuře a brambory upravte na servírovací misku nebo je podávejte přímo v pekáči. Na maso naneste bylinkovou salsu. Z upečeného česneku si vymačkejte jednotlivé stroužky na talíř.
Vyzkoušejte také pečené kuře s máslem a zeleninou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Výtečné pečené kuře s máslem a zeleninou
