Inna Valoušková

Cuketová jikra – zeleninový kaviár z přebytků ze zahrádky

Moje hodnocení
2x

Už máte cuket plný dům a nevíte, co s nimi? Zavařování je osvědčený způsob, jak si jejich chuť uchovat co nejdéle. Třeba ve formě cuketové jikry! Hodí se na čerstvé pečivo i jako příloha.

4 porce
120 minut

Suroviny

Postup přípravy:

  1. Veškerou zeleninu na začátku omyjte a osušte, poté rajčata spařte vroucí vodou (nožem na rajčatech předem udělejte křížek), nechte 2–3 minuty stát a poté oloupejte a pokrájejte na menší kousky.
  2. Mrkve oloupejte a spolu s cuketou nastrouhejte nahrubo buď na struhadle, nebo pomocí robota. Cibule a česnek oloupejte a nakrájejte najemno.
  3. Na oleji osmahněte zvlášť mrkev, cuketu, cibule, trvá to zhruba 5–7 minut. Poté vše dejte do jednoho hrnce, přidejte oloupaná a pokrájená rajčata, rajčatový protlak a na mírném ohni vařte vše zhruba 45 minut.
  4. Poté přidejte česnek, sůl, cukr a ocet a vše pořádně promíchejte a nandejte do sterilizovaných sklenic. Zavařujte při 80 °C asi 10 minut.

Nebo můžete vyzkoušet cuketovou terinu podle tohoto videoreceptu:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Inna Valoušková

Garden and kitchen Inna Valoušková

Autorka blogu Garden & kitchen pěstuje na své zahradě téměř všechnu zeleninu a pak z ní vaří pro rodinu a přátele nápadité recepty tradičního i zcela fantazijního střihu. „Mojí největší zálibou je vymýšlet skvělá jídla, ve kterých využiji sezonní zeleninu. Spontánnost a jednoduchost je při vaření a pečení moje hlavní motto,“ popisuje. Z této vášně a úspěchu blogu napsala první kuchařku Rok s Garden & kitchen, druhý díl vznikl jako odpověď na častý dotaz fanoušků a čtenářů blogu: A co bude dál? V knize najdete mnoho lahodných pokrmů, které si můžete uvařit po příchodu z práce i o víkendu, krásné fotky zahrady a jejích zvířecích obyvatel, a hlavně pestrou paletu zeleniny. Inna vás přesvědčí, že pěstovat si zeleninu a pak ji všechnu sníst, je vlastně docela snadné.

www.gkshop.cz


Přečtěte si také

Recepty