Suroviny
- cuketa (nahrubo nastrouhaná) 350 g
- hladká mouka 500 g
- voda 200 ml
- droždí (čerstvé ) 20 g (cca půl kostky)
- olej 4 lžíce + na ozdobu
- strouhaný parmazán (najemno nastrouhaný) 5 lžic
- cibule (smažené nebo sušené) hrst
- sušená rajčata (naložených v oleji) několik
- česnek 2 stroužky nebo lžička sušeného mletého
- rozmarýn (čerstvý ) 2 až 3 lžičky
- drcený kmín 1 lžička
- cukr špetka
- sůl 2 lžičky
Postup přípravy
- Nahrubo nastrouhanou cuketu trochu osolte a vložte do cedníku odkapávat.
- Droždí rozdrobte do 100 ml vlažné vody a přidejte špetku cukru. Nechte odstát 15 minut a vzejít kvásek.
- Mezitím do mísy odvažte mouku, přidejte koření, posekaný rozmarýn a sušená rajčata, smaženou cibuli, parmazán, sůl a olej.
- Pokud nemáte sušenou smaženou cibuli, odměřte si 2 PL oleje a 1 cibuli osmažte. Zbylé 2 PL oleje a vodu přidejte ke směsi v míse.
- Cuketu důkladně vymačkejte, aby byla opravdu bez tekutiny a přidejte ke směsi. Pokud máte robota, nechce těsto vymíchat v něm, jinak těsto důkladně prohněťte vařečkou a nechte přikryté kynout hodinu v teple.
- Těsto vyklopte a ještě jednou důkladně ručně propracujte a vytvarujte. Na pečení použijte nějakou nádobu k tomu vhodnou, třeba vyšší zapékací misku nebo jako já formu na biskupský chlebíček. Předem ji ale vytřete olejem.
- Vložte chléb do formy a nechte ještě půl hodiny kynout. Troubu předehřejte na 220 °C.
- Před pečením můžete chleba potřít osolenou studenou vodou. Na 220 °C pečte prvních 10 minut, poté stáhněte teplotu na 180 °C a pečte ještě 35–40 minut. Zkuste špejlí, zda je propečený.
- Hotový chléb vyjměte z formy a nechte vychladnout na mřížce.